Meny

HJELP – Jeg skal dekke Stortingsvalget

Kursleder(e): Kristin Rogge Pran (Ipsos MMI), Bernt Aardal, Tiina Ruohonen (Holder de ord), Svein Tore Bergestuen, Ole Petter Pedersen, Ståle de Lange Kofoed
11. september går det norske folket til stemmeurnene for å bestemme hvem som skal styre landet de neste fire årene. Blir det et valg mellom Erna eller Jonas? Hvilke temaer opptar oss? Og hvordan kan vi som journalister dekke valget best mulig og samtidig sette dagsorden i en tid der «alle» kan faktasjekke, utnytte sosiale medier til argumentasjon og påvirke den offentlige debatten?

Bli med på to intensive kursdager sentralt i Oslo, tre måneder før valgdagen. Foreleserne på dette kurset gir deg innsikten du trenger om temaene, politikerne, valganalysene og verktøyene som kan heve kvaliteten din på dekningen av valgkampen og selve valget. 

Sentrale temaer i kurset:

En temperaturmåling på det politiske Norge: 
Hvem er aktørene, hvilke temaer kan avgjøre valget, og hvor blåser de politiske vindene fem måneder før høstens stortingsvalg? Og, hva MÅ du som journalist vite for å dekke valget?
 
Slik fungerer "politisk spinn":
Hvordan komme rundt det for å få ut informasjon? 
 
Slik holder du Stortinget og representantene ansvarlig: 
Organisasjonen Holder de ord er de første i Norge som systematisk har tatt i bruk digitale verktøy for å gjøre det enklere å følge med på norsk politikk. Er fylket ditt «hot or not» på Stortinget? Hvor ofte nevner de forskjellige partiene og stortingsrepresentantene hjemfylket ditt, og i hvilke saker? Hvor tro har ditt fylkes stortingsrepresentanter vært mot eget partis program de siste fire årene? Hvilke partier har lovet hva og om hvilke politiske saker?  Du får også hjelp til egne prosjekter. 
 
Hvordan ser det norske politiske landskapet ut akkurat nå, og hvor troverdige er målingene?
Ipsos lever tett på det politiske folkedypet gjennom jevnlige måling av velgerne. 
 
Ta kontroll over valgdekningen:
Slik kan offentlige data brukes til å stille politikerne til ansvar. Still forberedt med fakta! 
 
Praktisk jobbing med «hands-on verktøy»: 
Verktøyene kan du bruke for bearbeiding og presentasjon av data, og distribusjon i sosiale medier før, under og etter valget.
 

Forelesere:

KristinRPran250x250

Kristin Rogge Pran
 er avdelingsleder ved
Ipsos MMI, Forskning, politikk og samfunn. Hun har lang erfaring med å analysere politisk adferd. Annethvert år gjennomfører Ipsos MMI undersøkelsen Norsk Monitor som gir data og trender om markeder og samfunnsspørsmål.

Kristin skal snakke om: Hvordan ser det norske politiske landskapet ut akkurat nå, og hvor troverdige er målingene?

Bernt_Aardal250x250

Bernt Aardal
 er en norsk statsviter, professor og valgforsker ved Universitetet i Oslo (UiO). Aardal kommenterer ofte i media i forbindelse med valg og valgkamp, og har vært ekspertkommentar i NRK TVs valgsendinger fra 1997 til 2015. Han leverer også data og analyser for partibarometre og meningsmålinger og har skrevet en rekke bøker og artikler om valg, holdningsdannelse, offentlig opinion og valgordninger.

Bernt skal snakke om: Hvem er aktørene, hvilke temaer kan avgjøre valget, og hvor blåser de politiske vindene? Og, hva MÅ du som journalist vite for å dekke valget?

Tiina250x250

Tiina Ruohonen er en av grunnleggerne av Holder de ord som er en partipolitisk uavhengig organisasjon, og de første i Norge som systematisk har tatt i bruk digitale verktøy for å gjøre det enklere å følge med på norsk politikk. Tina har lang erfaring fra internasjonale organisasjoner, forskning og frivillighet. Hun har ledererfaring fra prosjekter knyttet til fornybar energi, CSR, klimatilpasning og strategisk kommunikasjon. Tiina jobber ved CICERO Senter for klimaforskning og er også Fellow ved Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Tiina skal snakke om: Slik holder du Stortinget og representantene ansvarlig. Lær deg verktøy spesielt utviklet av organisasjonen Holder de ord, og få hjelp til egne prosjekter

SveinTBergestuen250x250

Svein Tore Bergestuen var inntil høsten 2016 politisk rådgiver for Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik, men sluttet i jobben etter et drøyt år. Han har tidligere arbeidet som kommunikasjonsdirektør, journalist og programleder. I dag er han kommunikasjonsrådgiver, forfatter og foredragsholder i eget selskap.

Svein Tore skal snakke om: Slik fungerer «politisk spinn», og hvordan komme rundt det for å få ut informasjon?


Ole P. Pedersen Foto Kommunal rapport

Ole Petter Pedersen
er nyhetsredaktør i Kommunal Rapport. Hans spesialområde er kommuneøkonomi, og han ga i 2006 og 2011/2015 ut bøkene «Kommuneøkonomi for journalister» og «Førstehjelp for lokalpolitikere».

Ole Petter skal snakke om: Ta kontroll over valgdekningen. Slik kan offentlige data brukes til å stille politikerne til ansvar. Still forberedt med fakta!  
 
Passer for:
Alle redaksjonelle medarbeidere som skal dekke valget nasjonalt, regionalt eller lokalt. Kun redaksjonelt ansatte. 

Krav til utstyr/programmer: 

Møt opp til kurset med laptop, og en fungerende Googlekonto, som du kjenner brukernavnet og passordet til ved kursstart.
 

KURSAVGIFT:

 Medlemmer* kr 6900.
*Forutsetter at du er kvalifisert til medlemskap i norske presseorganisasjoner (NJ eller NR).

PRAKTISK INFO:

Kurset avholdes ved Oslo Kongressenter Folkets Hus.
Opphold dekkes av deltaker, Reise etter IJs regler for reisestøtte.

I Oslo har vi hotellavtaler til rabatterte priser.

KURSLEDER OG FORELESER:

 
 Stale de Lange Kofoed 01
Ståle de Lange Kofoed er fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk, og har tidligere arbeidet blant annet i VG, TV2 og NTB. Hans spesialområder inkluderer effektiv nettsøking i søkemotorer og i sosiale medier, bruk av smarttelefonen som journalistverktøy og datavisualisering. Ha ga i 2014 ut boken «Praktisk håndbok i digital historiefortelling». Ståle har holdt IJ-kurs på fem kontinenter og er erklært basketballfanatiker!  
Oslo 7. til 8. juni kr. 6900,-

Søk om plass: HJELP – Jeg skal dekke Stortingsvalget