Meny

Retts- og kriminalreportasjen

Kursleder(e): Hallgeir Oftedal og Kjell Erik Eriksen

Hva gjør politiet når drapsalarmen går? Hvilke grunnleggende etterforskningsskritt starter politiet med? Hva leter de etter og hvordan leter de?

Vi fikk ny straffelov i fjor. Hva er de viktigste endringene? Hvor er de viktigste paragrafene?

En tiltalt ble funnet skyldig, men likevel frifunnet. Et flertall i lagmannsretten fant nemlig den tiltalte skyldig. Han forlot likevel rettslokalet som frikjent. Hvordan er det mulig?

Du møter frem på fengslingsmøte i tingretten. Dommeren gir deg mulighet til å argumentere mot påtalemyndighetenes krav om lukkede dører. Hva i all verden skal du si?

Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører. Kjennelsen ble unntatt offentlighet. Men likevel har du krav på å få lese den? Hvorfor og hvordan?

Hvordan kan du klage på avgjørelser om hemmelighold i rettssystemet? På kurset får du tips og veiledning om hvordan du klager og anker. 

Dette er noen av de spørsmål kurset om retts- og kriminalreportasje skal dreie seg om. 

Kurset gir en innføring i rettssystemet, journalistenes rettigheter og plikter og ikke minst mulighetene. 

Hvordan jobber politiet? Hva skjer når drapsalarmen går? Kursdeltakerne får et innblikk i de kjente og velbrukte etterforskningsmetodene. 

 

PASSER FOR:

Alle som driver med politi- og rettsreportasje.

Kursavgift:

Kr 4 900*/andre kr 6 500

*Forutsetter at du er kvalifisert til medlemskap i norske presseorganisasjoner (NJ eller NR).

PRAKTISK INFO:

Ta med egen PC.
Opphold dekkes av deltaker, Reise etter IJs regler for reisestøtte.
I Fredrikstad har vi hotellavtaler til rabatterte priser.


KURSLEDER:

Hallgeir portrrett
Journalist Hallgeir Oftedal har jobbet med retts- og kriminalreportasje i Fædrelandsvennen i mange år. Han har lang erfaring i kriminalreportasje, både «store og små» saker og gjennom et nært samarbeid med advokater, politijurister og etterforskere. 

På vegne av Fædrelandsvennen har han anket hemmelige fengslingsavgjørelser og fått medhold av lagmannsretten. Da tingretten sladdet navn på overgrepsofre anket Fædrelandsvennen til lagmannsretten. Tingrettens sladd var ulovlig. Bruker nå tid på å hjelpe andre med å puste domstolene i nakken. Fædrelandsvennen har brakt saker inn helt for Høyesterett i kampen for større åpenhet i rettssystemet. 

Foreleser:
Kjell Erik Eriksen_ FOTO av Thomas Sommerset

(Bilde av: Thomas Sommerset, NRK)
Etterforskningsleder /Seksjonsleder Kjell Erik Eriksen (52) arbeider ved  Kristiansand politistasjon. 
Eriksen har spesialisering på avhør og avhørsteknikker. Han har holdt mange foredrag over flere år i temaet avhørsteknikk og etterforskning og er veileder ved avhørsstudiet og studiet for grove voldssaker og drap ved Politihøgskolen. 
Eriksen er utdannet fra Politihøgskolen i 1987 og har hatt en rekke ulike stillinger, bla som spaner, etterforsker innen narkotika, vinning og voldssaker og internasjonal politirådgiver i FN (Haiti).


Fredrikstad 30. november til 1. desember kr. 4900*,-

Søk om plass: Retts- og kriminalreportasjen