Meny

Wow – der må jeg være

Kursleder(e): Asgeir Olden, Bernt Jakob Oksnes, Nina Kristiansen, Anders Fjellberg og Kim Faber
Hva gjør de beste skribentene? Her kommer de på rekke og rad og forklarer hvordan de har jobbet og hva de har tenkt når de har laget saker som legges merke til. Denne gangen skal vi se litt spesielt på de lange fortellingene, en sjanger som er i rivende utvikling, både her i landet og andre steder. 

«Våtdraktmysteriet», «Gutten i plastposen» og Thomas Ergos 64 sider i Stavanger Aftenblad er eksempler på omfattende fortellinger som entenpresenteres i ett eller som føljetonger. I Danmark har vi nettstedet zetland.dk som nesten utelukkende konsentrerer seg om de lange formatene.

På dette kurset skal du få møte flere av dem som jobber med slike saker. 

FORELESERE:

Bernt250x250
Bernt Jakob Oksnes
er kjent for de lange og sterke historiene. Historien «Gutten i plastposen» ble en digital fortelling i ni episoder på nett med tekst, video, lydklipp og bilder. I tillegg ble hele teksten trykket i Dagbladet Magasinet på lørdager. Saken er nominert til den mest prestisjetunge journalistprisen i Europa, European Press Prize.
 
Anders250x250
Anders Fjellberg vant SKUP-prisen og Internasjonal Reporter-prisen for arbeidet med «Våtdraktmysteriet» - noe av det beste som er skrevet om flyktningsituasjonen i Europa. Reportasjene har fått enorm oppmerksomhet verden rundt, og har blant annet blitt gjengitt i sin helhet i britiske Sunday Times og New Statesman, og belgiske De Standard. BBC har også laget innslag om saken. Fjellbergs TED talk om arbeidet med reportasjen er sett over 1 million ganger.
 
Nina250x250
Nina Kristiansen er redaktør i forskning.no, og har lang erfaring med å publisere i de lange formatene. Hun har dessuten tall og fakta om hva som leses og hvordan det leses. Nina Kristiansen ble kåret til årets fagpresseredaktør i fjor for arbeidet med å bygge opp forskning.no til det ledende nettstedet på sitt område. 
 
Kim250x250
Kim Faber ble for alvor kjent da han og Flemming Christiansen publiserte «Skyggen», en langfortelling i fjorten kapitler i 2001. Mange mener dette var gjennombruddet for den fortellende journalistikken i Norden. Han har dekket internasjonale konflikter og kriser på Balkan, i Midt-Østen og Afrika, og er i dag reportasje- og gravejournalist i Politiken. 
 
 
DU LÆRER:
 
Hvordan researcher man fram de lange fortellingene, hvordan organiserer du stoffet, hvilke krav må du stille til dramaturgi, stil og språk når du skal holde på lesernes oppmerksomhet lenge, veldig lenge? Det er spørsmål du kommer til å få svar på her. 

PASSER FOR: 

 Alle skribenter, men særlig reportasjejournalister.

KRAV TIL UTSTYR/PROGAMMER:

Ingen

KURSAVGIFT:

Medlemmer* kr 5 900 / andre kr 7 900.
*Forutsetter at du er kvalifisert til medlemskap i norske presseorganisasjoner (NJ eller NR).

PRAKTISK INFO:

Opphold dekkes av deltaker, Reise etter IJs regler for reisestøtte.
I Fredrikstad har vi hotellavtaler til rabatterte priser.

KURSLEDER:

AsgeirOldenHele
 
Asgeir Olden har ansvaret for de fleste av IJs skrive- og språkkurs. Han reiser også mye rundt og holder kurs i redaksjoner eller har gjennomganger av aviser, nettsteder og magasiner. Olden har arbeidet i norsk presse i tretti år, stort sett i ulike redaktørstillinger, blant annet i Sunnmørsposten, Bergens Tidende, Dag og Tid og Nynorsk Pressekontor. Han har skrevet ni bøker, og er erklært språknerd. 

Fredrikstad 8. til 9. juni FULLT

Søk om plass: Wow – der må jeg være


FULLT