Meny

Derfor må DU gå på økonomikurs

TEKST: Trygve Aas-Olsen, fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk
Skal du forstå samfunnet, må du forstå økonomi. Ja, selv du som bare dekker fotballkamper eller skriver om mat må forstå økonomi.

artikkelbilde-derfor-ma-du-ta-et-okonomikurs-pa-ij

For det er en grunn til at de beste eliteserielagene er best år etter år. Den samme grunnen gjør at folk spiser usunn og oversaltet ferdigmat. Økonomi: Ferdigmaten er billig og de beste fotballklubbene tjener mest penger, som de igjen kan investere i bedre spillere.  

Hvorfor er ferdigmaten billig? Fordi den produseres i store fabrikker med mindre arbeidsinnsats per porsjon, enn der mor sjøl står og koker kortreist kålrabistappe fra egen kjøkkenhage. 

Og fotballøkonomien? Et norsk lag som kvalifiserer seg til Champions League kan tjene 200 millioner kroner, mens Europe League gir 65 millioner i inntekt. Populære lag får større sponsorinntekter og gjerne også flere tilskuere på tribunen. 

Dette skjønner alle når de får det forklart. Men journalister skal ikke vente til de får det forklart. De skal finne det ut selv. De skal vite hvor de får tak i regnskaper og økonomiske fakta, vite hva de skal lete etter, forstå det når de finner det og selv forklare det i et forståelig språk.

Bli med på kurs i økonomi og regnskap for journalister

Journalister skal vite så mye om økonomien i en bedrift, en kommune og i hele landet at de kan stille gode og kritiske spørsmål til de som påstår at økonomien er bedre enn den er. 

Akkurat det lærer du på IJ-kurset Økonomi og regnskap for journalister. Vi leder deg gjennom Brønnøysundregistrene og andre databaser, gjennom tallene og teksten i regnskapene og ut i verden der økonomien avgjør valg, skaper rik og fattig, suksess og fiasko.

Hva betyr det at kronekursen styrker seg? Er det bra eller dårlig for bedriftene jeg dekker? Hvor mye tjener egentlig eierne av de bedriftene? Og hvis de går konkurs: Hva er årsaken? 

Vi skulle ønske, kanskje, at penger ikke betød så mye. At det var som Beatles sang at all you need is love. Hvis journalistjobben din går ut på å skrive om uegennyttig kjærlighet, kan du kanskje klare deg uten økonomikunnskap. Men ikke ellers. 

Er du uenig, så send meg et eksempel på en sak du har dekket – unntatt om uegennyttig kjærlighet, altså – som er uten forbindelse til økonomi. Blir jeg svar skyldig, skylder jeg deg en premie når du kommer på økonomikurset. Men da må du melde deg på, altså.

Siste nytt fra IJ