Meny

Slik finner du gode saker i postjournalene

Her får du en liste over konkrete søkeord som vil hjelpe deg å finne saker i postjournalene.
tarjeileersalvesen_artikkel
TEKST: Tarjei Leer-Salvesen, journalist i Fædrelandsvennen, medlem av Pressens offentlighetsutvalg og har etablert nettsiden innsyn.no

Er det første tur i dette terrenget? Noen navigasjonspunkter kan være godt å ha når du skal finne gode saker. 

Det er rett og slett for mye informasjon der ute. Ingen kan lese alt. 

Tiden strekker ikke til, og de fleste dokumentene du kommer over er neppe aktuelle for verken deg eller redaktøren din. Derfor er det viktig å bestille dokumenter målrettet. Det sparer både redaksjonen og byråkratiet for mye unødvendig arbeid.

Det første og aller sikreste, er å be om de siste dokumentene i en sak du allerede kjenner saksnummeret til. Da vet du at de nye dokumentene handler om samme sak som du allerede er interessert i. 

Du kan selvsagt også søke på stikkord fra den samme saken, og håpe at stikkordet er brukt i tittelfeltet.

Her vil jeg imidlertid dele noen søkeord som nesten alltid fører meg på sporet av interessante saker.

Når jeg skal forklare journaliststudenter hvordan de første gang de kikker innom en postjournal kan finne en nyhetssak på et par minutter sier jeg som regel at de kan starte med å søke på «avvik» og «pålegg». 

«Avvik» er byråkratspråk for avvik fra loven, aller rett og slett lovbrudd. Formuleringen finnes i tittelfelt på brev som går mellom en tilsynsmyndighet og noen som har blitt undersøkt. Er lovbruddet alvorlig, er det gjerne en god sak for en journalist å skrive om.

«Pålegg» betyr ikke brunost og leverpostei. Pålegg er en befaling om å rydde opp i noe som er galt. Det er altså noe som skjer, og noe som er galt, noen som krever at det skal ryddes opp og noen som har ansvar. Man finner alle ingrediensene til en god sak med dette ene søkeordet. Dessuten er man på sporet av skriftlige kilder, som vil røpe navnet på muntlige kilder man selvsagt kan intervjue.

«Tilsyn» heter det når myndighetene skal sjekke om ting er i orden, på en pelsfarm, et sykehjem, en barneverninstitusjon eller til og med et kommunalt arkiv.

«Tilsynsrapport» er dokumentet som forteller deg hvordan det gikk.

«Varsel om tilsyn» forteller deg at du har en fin reportasjemulighet straks.

«Advokat» er litt mer søkt, men ofte artig å søke på. Gjerne sammen med ordet «erstatning», for da representerer gjerne advokaten noen som har blitt utsatt for noe galt, og som krever noe tilbake fra det offentlige. Slike saker er ofte fulle av taushetsbelagt informasjon, og navnene på klientene vil du neppe få se journalen. Men advokater er proffe kilder som gjerne forklarer en journalist hva saken handler om.

«Kallelse» er et nydelig begrep, spesielt for meg som sørlending. Jeg forbinder det med misjonskall. Men i universitetenes postjournaler er «kallelse» ordet man skal se etter dersom man leter etter stillinger som er besatt utenom offisiell utlysning. Det er ofte kontroversielt stoff i forhold til fagforeningene, som oftest har som standpunkt at alle faste stillinger bør lyses ut.

Institutt for journalistikk har invitert meg til å holde kurs om innsynsteknikker i mars. Der vil jeg dele en del flere tips med dere som har planer om å bruke innsyn som journalistisk verktøy.

Mer info om kurset: Bli en innsynsjeger på to dager 14. og 15. mars >>

 

Siste nytt fra IJ