Meny

Featuren – journalistikkens dronning

Kursleder(e): Trine Smistrup (DK) og Asgeir Olden
På tre hele dager lærer du alt om hvordan du kan skrive en featurereportasje til glede for leserne! Vi ser på hva dyktige featureskribenter gjør, og prøver ut sjangeren og alle dens virkemidler selv. Du får tid til å jobbe med egne idéer til en feature.

En feature er ikke en «sak». Det er en historie, forseggjort fortalt, medrivende og språklig elegant. I en feature tar journalisten leseren i hånden og drar henne ut på en reise gjennom opplevelser og erkjennelser, som ofte er aktuelle, men ikke nødvendigvis bundet til noen spesiell begivenhet. En feature skal gi deg kunnskap, men enda viktigere, forståelse.

For å skrive en feature må journalisten ut for å oppleve, se, lukte og lytte – og kunne formidle det slik at leseren opplever det samme. 

Du lærer:

Dag 1:
Vi ser på hva som definerer featuresjangeren. Til hjelp sender vi ut en del tekster som deltakerne skal ha lest før kurset. Disse tekstene skal vi vende tilbake til flere ganger. Etter lunsj skal vi studere grundig hva som er «temaet» i en feature, altså hva som er den bærende ideen bak selve historien, noen kaller det «superhistorien». Deretter skal vi utvikle noen ideer ut fra et gitt tema.

Dag 2:
er satt av til å arbeide med struktur og oppbygging. Vi skal rett og slett finne ut hvilke elementer som hører til i en feature. Dessuten skal vi se på fortellerteknikk, spenningsoppbygging, dramaturgi, temposkifter og ulike modeller for features. 
På ettermiddagen skal vi ha en beskrivelsesøvelse som vi gjennomgår og analyserer etterpå.

Dag 3:
skal vi på språkjakt. Hva slags språklige elementer er tilgjengelige, og hvordan skal de brukes? Vi ser på scener, beskrivelser, metaforer, sammenligninger, ord som skaper bilder og egger fantasien, språklig variasjon og rytme. Helt til slutt på kurset arbeider vi med egne ideer til en feature. Deretter går vi gjennom ideene og diskuterer dem.  

Passer for:

Reportasjejournalister

KURSAVGIFT:

Medlemmer* kr 7 950/ andre kr 9 900.
*Forutsetter at du er kvalifisert til medlemskap i en norsk presseorganisasjon.

PRAKTISK INFO:

Opphold dekkes av deltaker, Reise etter IJs regler for reisestøtteI Fredrikstad har vi hotellavtaler til rabatterte priser. Du må kontakte hotellet direkte for å få avtalt pris. 

KURSLEDERE:

Trine Smistrup og Asgeir Olden 

Trine Smistrup farge

Trine Smistrup er frilansjournalist, stasjonert i København, og har tidligere jobbet ved blant annet Den journalistiske Efteruddannelse (det danske IJ), Nordisk Journalistcenter og Berlingske Tidende. I dag arbeider hun med kurs i språk, stil og fortelleteknikk, og er i tillegg fast tilknyttet Journalismfund.eu som støtter internasjonale prosjekter i undersøkende journalistikk. Hun har jobbet for IJ i mange år, snakker spansk og forstår både Fredrikstad-dialekt og sunnmørsk.

AsgeirOldenHele
 
Asgeir Olden har ansvaret for de fleste av IJs skrive- og språkkurs. Han reiser også mye rundt og holder kurs i redaksjoner eller har gjennomganger av aviser, nettsteder og magasiner. Olden har arbeidet i norsk presse i tretti år, stort sett i ulike redaktørstillinger, blant annet i Sunnmørsposten, Bergens Tidende, Dag og Tid og Nynorsk Pressekontor. Han har skrevet ni bøker, og er erklært språknerd. 

 

 

Fredrikstad 9. til 11. oktober kr. 7950*,-

Søk om plass: Featuren – journalistikkens dronning

Ved å sende bestillingen har jeg godtatt personvernerklæringen