Meny

Gravingens ABC

Kursleder(e): Nils Hanson og Ståle de Lange Kofoed

Svenske «Uppdrag granskning» har satt nasjonal og internasjonal dagsorden med sine gravende avsløringer i flere tiår. Nå kan du lære teknikker for undersøkende journalistikk av mannen som har ledet det svenske programmet gjennom 19 år, Nils Hanson.

graving
Foto: Canva

For, selv om avsløringene noen ganger er store, er metodene allmengyldige, uansett om du arbeider i en liten eller større redaksjon. «Gravingens ABC» gir deg et intensivt innblikk i hvorfor du skal grave, hvordan du gjør det og hva du må passe på langs veien.

Dette er noen av temaene Nils Hanson belyser:

 • Innledning: 
  Derfor skal du grave. Utfordringen og belønningen.
 • Organisering av arbeidet: 
  Verktøy for å holde kontroll på gravingen. Viktigheten av å dokumentere alt, og å kvalitetssikre helt fra begynnelsen av.
 • Finn idéen: 
  Utvikle en ide, fra mini-nivå til en bred granskning. Veg uventede eller ømtålige emner. Hypotesemetoden for å avgrense og grave effektivt. Utfordre hypotesen gjennom «sjekkliste» og «djevelens advokat».
 • Grav fram bevis: 
  Finn dokumenter via åpne kilder. Metoder for å omgå hemmelighold. Utvikle muntlige kilder for å få hjelp fra innsiden. Intervju som verktøy for bevisføring.
 • Utkrev ansvar: 
  Vær rettferdig mot den som granskes. Ta kontakt så tidlig som mulig – med visse unntak. Håndter motstand. Forbered konfrontasjonsintervjuet. Forbered en overrumplingsmanøver. Vis åpenhet.
 • Gransk deg selv: 
  Slik unnviker du fallgroper og feilgrep. Kvalitetssikring ikke bare gjennom faktakontrollen ”line by line” men også gjennom kontinuerlig å vise balansen i historien og utvalget av fakta.

Passer for: 

Journalister, redaktører, klubbledere, ledere og mellomledere, som ønsker å øke forståelsen og kompetansen innenfor undersøkende journalistikk.

PRAKTISK INFO:

Kurset holdes på svensk og norsk. Du må ha med egen pc. 

KURSAVGIFT:

Hvis du er medlem av eller kvalifisert til medlemskap i en norsk presseorganisasjon:
Kr 6 900,-
For andre deltakere: 
Kr 9 400 ,-

Kursledere:  

nils-hansson-nettside
Nils Hanson
ledet det svenske graveprogrammet «Uppdrag granskning» i SvT i 19 år, fram til 2018. Redaksjonen er en inspirasjon for undersøkende journalister i hele Norden, og har også gjort en rekke internasjonale avsløringer. Nils arbeider fremdeles som konsulent for SvT. Han har blitt tildelt Publicistklubbens store pris og har også vunnet den svenske «Skup-prisen» Guldspaden to ganger. Hanson har forelest over hele verden om undersøkende journalistikk, og har dessuten skrevet boken «Grävande journalistik»

ståle-nettside
Ståle de Lange Kofoed 
er fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk, og har tidligere arbeidet blant annet i VG, TV2 og NTB. Han leder Skup og IJs årlige graveskole i Tønsberg, og holder blant annet kurs i researchmetoder og bruk av OSINT-teknikker for journalister.

Pressens hus 16. til 17. november kr. 6900*,-

Søk om plass: Gravingens ABC

 

Ved å sende bestillingen har jeg godtatt personvernerklæringen