Meny

Intervjumetoden som faktisk fungerer - med Rachlew og Bergestuen

Kursledere: tom og Asbjørn Rachlew og Svein Tore Bergestuen

Avhørsekspert Asbjørn Rachlew og rådgiver og profesjonell intervjuer Svein Tore Bergestuen lærer deg den åpne og undersøkende intervjumetodikken som har revolusjonert det moderne politiavhøret. Den forskningsbaserte metodikken investigative interviewing vil løfte svarene på dine journalistiske spørsmål til et nytt nivå. Uten å havne i konfrontasjonsfellen.

skjermbilde-2022-02-04-kl.-13.45.37
Kurset er en innføring i metoden som har snudd politiets avhør på hodet. Fra det konfronterende avhøret med lukkede spørsmål - til det utforskende og undersøkende intervjuet med åpne spørsmål. Forskningen viser at resultatene av denne intervjuteknikken er pålitelige svar på spørsmålene du stiller, mer informative svar, samtidig som metoden ivaretar intervjupersonens rettigheter.  

Metoden er svært relevant for alle som stiller spørsmål – spesielt journalister!

Politimann og forsker Asbjørn Rachlew og rådgiver og forfatter Svein Tore Bergestuen, er to av forfatterne bak læreboka A Guide to the Professional Interview - A Research-based Interview Methodology for People Who Ask Questions, der denne intervjumetodikken beskrives for et internasjonalt publikum.  

Du lærer:

 • Metodikken og forskningen som ligger til grunn
 • Innføring i alle intervjuets faser, med vekt på journalistens hverdag:
  • Planlegging
  • Kontaktetablering 
  • Fri Forklaring
  • Avslutning
  • Evaluering

Slik arbeider vi:

Kurset forgår over to dager som foredrag, med diskusjon og gruppeoppgaver underveis. 

Passer for: 

Kurset passer for alle som stiller spørsmål i sin jobb, og som tror innsikt i forskningsbasert intervjumetodikk kan være relevant for egen praksis.

Intervjumetodikken passer like godt for skrivende journalister som lyd - og videojournalister. 

Praktisk info: 

Opphold dekkes av deltaker, Reise etter IJs regler for reisestøtte.

IJ har tilpasset våre kurstilbud til gjeldende smittevernregler. 
Les mer om retningslinjer for smittevernfaglig forsvarlig gjennomføring av kurs hos Institutt for Journalistikk her.

Kursavgift:

Hvis du er medlem av eller kvalifisert til medlemskap i en norsk presseorganisasjon:
Kr 9 400,-
For andre deltakere: 
Kr 11 400 ,-

Kursledere: 


(Foto: Kristoffer Hunstad)
Asbjørn Rachlew utviklet Norges første opplæringsprogram i avhørsteknikken KREATIV.  Han sitter i den internasjonale styringsgruppen som på oppdrag for FN skal innføre den nye, forskningsbaserte avhørsmetodikken globalt. Rachlew er tidligere drapsetterforsker ved Oslo politidistrikt og i 2009 forsvarte han sin doktoravhandling, Justisfeil ved politiets etterforskning. Rachlew var faglig rådgiver under avhørene av Anders Behring Breivik etter 22. juli-terroren. I dag er han er gjesteforsker ved Norsk senter for menneskerettigheter.


(Foto: Kristoffer Hunstad)
Svein Tore Bergestuen er rådgiver, forfatter, og foredragsholder. Han har jobbet med journalistikk, historiefortelling og ledelse i over 25 år. Bergestuen har skrevet én roman og fire sakprosabøker. Som programleder og intervjuer på radio og TV har han tusenvis av intervjuer bak seg. Han var også fast foreleser i intervjuteknikk ved Institutt for Journalistikk i flere år.  I dag er han rådgiver for ledere i næringslivet, og lager podkast om journalistikk og etikk. Bergestuen har grunnfag i sosiologi og psykologi fra Universitetet i Bergen.

Sammen med politioverbetjent i Kripos, Geir Egil Løken, har Rachlew og Bergestuen skrevet fagboken Den profesjonelle samtalen – en forskningsbasert intervjumetodikk for alle som stiller spørsmål. Boka lanseres internasjonalt i 2022 (A Guide to the Professional Interview - A Research-based Interview Methodology for People Who Ask Questions)

Les mer på nettsiden: https://www.denprofesjonellesamtalen.no    

 

Pressens hus 11. til 12. april kr. 9400*,-

Søk om plass: Intervjumetoden som faktisk fungerer - med Rachlew og Bergestuen

 

Ved å sende bestillingen har jeg godtatt personvernerklæringen