Meny

Retts- og kriminalreportasjen

Kursleder(e): Hallgeir Oftedal og Kjell Erik Eriksen
Hva gjør politiet når drapsalarmen går? Hvilke grunnleggende etterforskningsskritt starter politiet med? Hva leter de etter og hvordan leter de? Den erfarne politimannen Kjell Erik Eriksen gir svarene. Kursdeltakerne får et innblikk i de kjente og velbrukte etterforskningsmetodene men også et innblikk i de mer ukjente metodene, for eksempel sporing og bruk av undercoveragenter. 
newspaper-and-a-magnifying-glass-fxkwbvl-1
Foto: Envato Elements
Lærte en del begreper, om formaliteter og prosesser. Nyttig innsikt å høre om politiets metoder.

Kursdeltaker

Norske domstoler praktiserer forskriften om offentlighet forskjellig. Hva har du krav på og hva kan du gjøre når du møter veggen i din lokale domstol? En erfaren journalist, Hallgeir Oftedal, gir svarene. 

 

Hvordan kan du klage på avgjørelser om hemmelighold i rettssystemet? På kurset får du tips og veiledning om hvordan du klager og anker. 

 

Dette er noen av de spørsmål kurset om retts- og kriminalreportasje skal dreie seg om. 

Kurset gir en innføring i rettssystemet, journalistenes rettigheter og plikter og ikke minst mulighetene.

 

 En tiltalt ble funnet skyldig, men likevel frifunnet. Et flertall i lagmannsretten fant  den tiltalte skyldig. Han forlot likevel rettslokalet som frikjent. Hvordan er det mulig?

 

Du møter frem på fengslingsmøte i tingretten. Dommeren gir deg mulighet til å argumentere mot påtalemyndighetenes krav om lukkede dører. Hva i all verden skal du si?

 

Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører. Kjennelsen ble unntatt offentlighet. Men likevel har du krav på å få lese den? Hvorfor og hvordan?

 

Hvordan kan du klage på avgjørelser om hemmelighold i rettssystemet? På kurset får du tips og veiledning om hvordan du klager og anker. 

 

Dette er noen av de spørsmål kurset i retts- og kriminalreportasje skal dreie seg om. 

 

Kurset gir en innføring politimetoder, i rettssystemet, journalistenes rettigheter, plikter og ikke minst mulighetene.

 

PASSER FOR:

Alle som driver med politi- og rettsreportasje.

Kursavgift:

Hvis du er medlem av eller kvalifisert til medlemskap i en norsk presseorganisasjon:
Kr 6 700,-
For andre deltakere:
Kr 9 200,-

PRAKTISK INFO:

Ta med egen PC.
Opphold dekkes av deltaker, Reise etter IJs regler for reisestøtte.

IJ har tilpasset våre kurstilbud til gjeldende smittevernregler. 
Les mer om retningslinjer for smittevernfaglig forsvarlig gjennomføring av kurs hos Institutt for Journalistikk i 2021 her.


KURSLEDER:

Hallgeir portrrett

Journalist Hallgeir Oftedal har jobbet med retts- og kriminalreportasje i Fædrelandsvennen i mange år. Han har lang erfaring i kriminalreportasje, både «store og små» saker og gjennom et nært samarbeid med advokater, politijurister og etterforskere. Oftedal er nå rettskommentator for NRK. 

På vegne av Fædrelandsvennen har han anket hemmelige fengslingsavgjørelser og fått medhold av lagmannsretten. Da tingretten sladdet navn på overgrepsofre anket Fædrelandsvennen til lagmannsretten. Tingrettens sladd var ulovlig.  Fædrelandsvennen brakte saker inn helt for Høyesterett i kampen for større åpenhet i rettssystemet.

Oftedal bruker nå tid på å hjelpe andre med å puste domstolene i nakken. 


Foreleser:
Kjell Erik Eriksen_ FOTO av Thomas Sommerset

(Foto: Thomas Sommerset, NRK)
Etterforskningsleder /Seksjonsleder Kjell Erik Eriksen (54) arbeider ved  Kristiansand politistasjon i Agder politidistrikt. For tiden er han utlånt til Politihøgskolen i Oslo, hvor han har ansvar for å utdanne instruktører i etterforskning på nasjonalt nivå.

Eriksen har spesialisering på avhør og avhørsteknikker. Han har holdt mange foredrag over flere år i temaet avhørsteknikk og etterforskning og er veileder ved avhørsstudiet ved Politihøgskolen.

Eriksen er utdannet fra Politiskolen i 1987 og har hatt en rekke ulike stillinger, bla som spaner, etterforsker innen narkotika, vinning og voldssaker og internasjonal politirådgiver i FN (Haiti).

 

Oslo 11. til 12. oktober kr. 6700*,-

Søk om plass: Retts- og kriminalreportasjen

 

Ved å sende bestillingen har jeg godtatt personvernerklæringen