Meny

SKUP og IJs Digitale Graveskole

Kursleder(e): Ola Haram, Kristoffer Egeberg og Ståle de Lange Kofoed
Fortvil ikke – det blir graveskole også i år! Praktisk jobbing og læring av konkrete verktøy, metodikk og teknikker er i graveskolens DNA. Og vårens versjon rendyrker nettopp dette i to digitale spor, i perioden 6. – 14. april, der vi sammen med dyktige forelesere går i dybden på to viktige temaer, datajournalistikk og research!  
diagonally-orientated-question-marks-and-magnifier-kpuxr6t
Foto: Envato Elements

Den amerikanske sikkerhetseksperten og hackeren Kody Kinzie åpner hele ballet 6. april, med en direktesesjon der han demonstrerer noen av sine beste researchverktøy. Og det blir selvfølgelig ikke graveskole uten quiz! 

Datajournalistikk – NRKs egen innsynsekspert, tallknuser og datatrollmann, Vegard Venli tar deg (eksklusivt for graveskolen) i flere leksjoner gjennom en praktisk case, fra innsamling av data i relevante baser, til organisering, tolking og bearbeiding i Google regneark. Forhåndsinnspilte videoer gjør at du kan ta sesjonene i ro og mak i perioden 6. – 13. april. Samtidig settes det opp supportmuligheter underveis mellom deltakerne og kurslederne Vegard, Ola Haram (VG), Ståle de Lange Kofoed (IJ) og Kristoffer Egeberg (Faktisk).  

Research – Her kan du fordype deg i en miks av forhåndsinnspilte videoer og live sesjoner, som alle er eksklusive for graveskoledeltakere. Vi møter eksperter på research fra inn- og utland, og det er underveis mulig å få svar på spørsmål gjennom support fra våre kursledere og utvalgte forelesere. Dette er noen av temaene vi arbeider med sesjoner på innenfor research:

•       Lær deg avansert Googledorking 
•       Slik henter du ut viktig informasjon gjennom bilde, video- og kartanalyse
•       Finn GULL i norske arkiver (NB! Økt tilgang mange steder i koronatiden) 

•       SKUP-vinnernes beste søketips 
•       De beste søkene og verktøyene for å finne info i sosiale medier i 2021

DU LÆRER:

Hvor du finner relevante data og informasjon i Norge og i utlandet 
Hvordan du organiserer, tolker og bearbeider data og statistikk (i Google regneark) 
Hvordan du effektivt søker opp informasjon med avanserte nettverktøy og «dorks» 
Hvordan tidligere SKUP-vinnere arbeider i hverdagen med research 
 

SLIK ARBEIDER VI:

Graveskolen gjennomføres i perioden 6. – 14. april digitalt, gjennom en miks av korte «to-the-point» forhåndsinnspilte videoer og direktesesjoner. Det opprettes et nettforum der deltakere og kursledere/forelesere kan holde kontakt underveis for spørsmål, erfaringsdeling med mer.

Slik ser det foreløpige programmet ut: 

Tirsdag 6. april: Direktesesjon der kursledere og deltakere møtes for første gang for å si hei og gå gjennom graveskoles komponenter. Vi får et innslag fra en inspirerende foreleser for å sparke i gang Graveskolen 2021. (ca. 90 minutter totalt) 

Tirsdag 6. april – tirsdag 13. april: Vi publiserer i begynnelsen av denne perioden alle de forhåndsinnspilte videoene innenfor de to sporene datajournalistikk og research, slik at deltakerne kan ta sesjonene alene eller i samarbeid med andre deltakere. Det etableres ett nettforum for support og erfaringsdeling mellom deltakere og kursledere/forelesere. Det bør settes av rundt 15 arbeidstimer totalt (3 timer per hverdag) for gjennomgang av video og arbeid med oppgaver i denne perioden. 

Onsdag 14. april: Vi avslutter Graveskolen med en direktesesjon, der vi sammenfatter, og svarer på hverandres spørsmål. Og – det hele avrundes med graveskolequizen 2021 (flotte premier!) 

PASSER FOR:

Alle. Du må være medlem av eller kvalifisert til medlemskap i en presseorganisasjon for å delta. 

KRAV TIL UTSTYR OG PROGRAMMER:

Tilgang til laptop. Opprett en konto på Google om du ikke allerede har det, husk brukernavn og passord ved kursstart.  

KURSAVGIFT:

Kr 3 500, -

KURSLEDERE: 

olaharam
 

Ola Haram, Verdens Gang 
Ola har mange års erfaring som undersøkende journalist, og har blant annet reist mye i konfliktområder på jobb for NRK Brennpunkt, VG, Novemberfilm, TV2 og nå i VG. I tillegg har Ola bidratt med stoff til flere internasjonale publikasjoner. Han har sittet i SKUPs styre, og har ledet graveskolen i flere år.

Stale de Lange Kofoed 01
Ståle de Lange Kofoed, Institutt for Journalistikk
Ståle har ledet graveskolen siden 2007, og har dessuten vært en del av SKUPs graveteam. Han har holdt mange kurs for norske journalister, og på internasjonale gravekonferanser innenfor effektiv informasjonsinnhenting og dybderesearch på personer, firmaer og andre aktører. 
 
keg_web-2
Kristoffer Egeberg, Faktisk.no
Kristoffer har arbeidet mange år med undersøkende journalistikk i Dagbladet. Nå er han sjef for www.faktisk.no. I 2015 tok Egeberg hjem SKUP-prisen og IR-prisen (International Reporters) for sitt arbeid med saken om Norges salg av marinefartøy til paramilitære i Nigeria. Han sitter også som styremedlem i styret i SKUP.

 

Nettbasert 6. til 14. april kr. 3500,-

Søk om plass: SKUP og IJs Digitale Graveskole

 

Ved å sende bestillingen har jeg godtatt personvernerklæringen