Meny

Rå research | Slik utnytter du gullgruven sosiale medier

Kursleder(e): Mette Mayli Albæk (DK) og Louise Dalsgaard (DK)
DR Nyheter dokumenterte ved hjelp av sosiale medier bruken av ulovlige mobiler i fengsel hos flere terrorsiktede. De har også brukt SoMe aktivt for å finne informasjon om danske fremmedkrigere, og i TV-fortellinger om digitale fotspor på nettet.

Det ble til slutt avdekket at fire av fem siktede hadde adgang til syv telefoner, til tross for at innsatte blir kontrollert. Saken førte til at justisminister Søren Pind i mars 2016 presenterte en liste over tjueen tiltak for å styrke innsatsen mot ulovlige mobiler i danske fengsler.  

Også i dekningen av store begivenheter, enten det er terrorangrep eller valgkamper, er det en fordel å kunne utnytte sosiale medieres muligheter: Til å finne riktige kilder, til å faktasjekke og til å oppdage en utvikling før alle andre journalister. Men også for å sikre at nettopp din historie blir mest lest, delt og diskutert.
Rettsanalytiker Mette Albæk og rettsreporter Louise Dalsgaard fra DR Nyheter viser deg hvordan du kan bruke sosiale medier både som søkeverktøy og til branding.  

Hver dag bruker 2 av 3 nordmenn sosiale medier. 
Det gjør sosiale medier til en gullgruve for journalister. Internett har blitt den aller viktigste kilden, spesielt når man skal drive med avansert research. 
Men hvordan tar du kontroll, og finner den beste informasjonen og nøkkelpersoner til din historie, når nyhetsbildet koker? Med utgangspunkt i konkrete raske og undersøkende historier viser vi deg nye avanserte verktøy og nyttige triks på Facebook og Twitter.

Du lærer: 

  • Hvilke muligheter sosiale medier kan gi deg i din arbeidshverdag. Med utgangspunkt i konkrete historier gir vi deg tips og triks til å lage avanserte søk og smart research. 
  • Nye verktøy som kan effektivisere dine søk på internett, f. eks Graph Search, søk på grupper i Facebook, Twittersøk, søk basert på lokasjon ved tweets og instagramposter, verifisering av bilder med diverse verktøy. 
  • Hvordan du kan markedsføre deg selv og dine saker på Twitter, slik at du kan få en bred følgerskare som du kan ha nytte av som journalist, f. eks komme i kontakt med kilder.

Passer for:

Alle som vil lære mer om hvordan man utnytter sosiale medier som journalist.

Krav til utstyr og programmer:

Deltakerne må ha brukerkonto på Facebook og Twitter. Gjerne også på Instagram og Snapchat.  

KURSAVGIFT:

Medlemmer* kr 6 550,- / andre kr 8 550,-.
*Forutsetter at du er kvalifisert til medlemskap i en norsk presseorganisasjon.

PRAKTISK INFO:

Opphold betales av deltaker, reise dekkes etter IJs regler for reisestøtte.
I Fredrikstad har vi hotellavtaler til rabatterte priser. Du må kontakte hotellet direkte for å få avtalt pris. NB! Kurset foregår på dansk

Kursledere: 

lousiedalsgaard
Louise Dalsgaard (@loudalsgaard)
Rettsreporter i DR Nyheter med forkjærlighet for spansk, open source intelligence, dronebilder og tv-fortellinger. Kandidat i Journalistikk fra Roskilde Universitet og bachelor i Sosialvitenskap med en avstikker til Universidad Austral i Buenos Aires. Har tidligere arbeidet på Radio24syv og flere år med PR på og utenfor sosiale medier i et kommunikasjonsbyrå. 


mettealbak-foto-agnete-schlichtkrull
Foto: Agnete Schlichtkrull
Mette Mayli Albæk (@mettealbeak)
Rettsanalytiker i DR Nyheter med en fortid som politisk journalist. Utdannet fra Danmarks Journalisthøyskole og San Francisco State University. Har arbeidet i to landsdekkende aviser, rapportert fra Death Row i California, opptatt av fengsler og rettssaker og er på Twitter 25 timer i døgnet. 
 
 
 

Fredrikstad 28. til 29. oktober kr. 6550*,-

Søk om plass: Rå research | Slik utnytter du gullgruven sosiale medier

Ved å sende bestillingen har jeg godtatt personvernerklæringen