Meny

Skriv langt og bli lest

Kursleder(e): Asgeir Olden
Longreads, longforms, singler, langsaker, historier – barnet har mange navn, men alt dreier seg om det samme – lange saker som er bygget opp og skrevet slik at folk forhåpentligvis vil bruke mye tid på dem. Og de gode blir lest. Dette er et kurs om hvordan du lager dem. 

DU LÆRER:
 
Mens det for noen år siden nesten utelukkende var lange reportasjer som ble produsert, ser vi i dag at det krystalliserer seg ut særlig tre typer saker som får det lange formatet. Vi skal se på og analysere noen av dem allerede første dag på kurset. Da blir det også en liten skriveøvelse. 
 
Den andre dagen går vi over til å se på fortellestrukturene i langsaker; hvordan de er delt opp i sekvenser, hva slags dramaturgi de har og hva som er det gjennomgående temaet. Deretter kikker vi på virkemidlene: tidsskifter, perspektivskifter, temposkifter, overganger, scener, beskrivelser, dialog , sitater og sitatbruk og diskuterer når jeg-et har en plass i historien. 
 
Dag 3 starter vi med et par øvelser, og ser hva slags scener og beskrivelser dere kan lage. Dagen avsluttes med et blikk på de språklige valgene – hvordan vi bruker setninger, substantiver, verb, adjektiver, adverb, bindeord, og ord for lyd, smak og lukt. 
 
Siste dag er for det meste avsatt til den digitale historiefortellingen. Digitalredaktør Stinne Andreasen fra Kristeligt Dagblad i København er Danmarks mest prisbelønte, og hun skal lose oss gjennom de metodene  KD bruker til å fange leseren – alt fra korsang til håndskrevne historier. 
Helt til sist diskuterer vi deres egne ideer til langsaker. Husk å ha med deg en idé til en sak du har lyst til å skrive. 

FORELESER:

Sinne Andreasen

Stinne Andreasen er digital redaktør i Kristeligt Dagblad i København. Med henne i spissen var avisen den første i Danmark som laget digitale longreads – eller spesialhistorier – som avisen kaller dem. Både som skribent og redaktør har hun vunnet en rekke priser for digitale longreads, blant annet for «En fars brev til en datter som aldri skulle ha vært født» K.dk/historier/brevet, skrevet for hånd. Sinne Andreasen legger vekt på å finne nye og overraskende historier, og har, sammen med kollegaer i avisen, både produsert en artikkel fortalt som en sang med korinnspilling og karaoke, historier som er fortalt baklengs, som krøniker og videoer med mer.

PASSER FOR:

Alle journalister som skriver,  eller ønsker å skrive,  lange saker.  

KURSAVGIFT:

Medlemmer* kr 8 500/ andre kr 10 500. 
*Forutsetter at du er kvalifisert til medlemskap i en norsk presseorganisasjon.

PRAKTISK INFO:

Opphold dekkes av deltaker, Reise etter IJs regler for reisestøtteI Fredrikstad har vi hotellavtaler til rabatterte priser. Du må kontakte hotellet direkte for å få avtalt pris. 

Kursleder: 

AsgeirOldenHele
 
Asgeir Olden har ansvaret for de fleste av IJs skrive- og språkkurs. Han reiser også mye rundt og holder kurs i redaksjoner eller har gjennomganger av aviser, nettsteder og magasiner. Olden har arbeidet i norsk presse i tretti år, stort sett i ulike redaktørstillinger, blant annet i Sunnmørsposten, Bergens Tidende, Dag og Tid og Nynorsk Pressekontor. Han har skrevet ni bøker, og er erklært språknerd. 

Fredrikstad 18. til 21. november FULLT

Søk om plass: Skriv langt og bli lest


FULLT