Meny

Det store fortellekurset

Kursleder(e): Asgeir Olden

Dette skrivekurset er for deg som vil lage gode journalistiske fortellinger som blir godt lest. Vi skal se på oppbygging, dramaturgi og bruk av virkemidler, ta for oss hvordan reportasjer bygges opp, balansen mellom fakta og fortelling og legger særlig vekt på ulike former for beskrivelser og hvordan de skal flettes inn. I tillegg ser vi på titler, bruk av scener og sanser, språkvariasjon og stilistiske virkemidler.

amador-loureiro-bvynlchwqzs-unsplash

Kurset er en kombinasjon av on-demand nettkurs som du kan ta når og hvor du vil, samt digitale møter med kursleder Asgeir Olden og individuell coaching. Før kurset starter, må alle deltakerne ha en idé til en fortellende langsak de skal skrive. Denne danner grunnlaget for det videre arbeidet med coaching av hver enkelt.

slik arbeider vi:

Kurset varer fra mandag 26. april til fredag 30. april med fellessamlinger og individuell coaching med kursleder. I tillegg innebærer kurset at du som deltager tar nettkurset «Det store fortellekurset» underveis samme uke. Det innebærer følgende moduler med i alt 50 videoer:

  • Titler og anslag
  • Oppbygging og dramaturgi
  • Scener og beskrivelser
  • Bruk alle sansene
  • Språklige bilder
  • Slik tegner du personer
     

Du må bruke tiden godt til å gå gjennom alle kursinnslagene. Du skal også kunne bruke videoene som oppslagsverk når du skriver og arbeider med kilder.

Fire uker etter samlingene, i slutten av mai/starten av juni, når du har arbeidet med eget materiale og idé, møter du Asgeir igjen for individuell coaching. Programmet ser slik ut: 

Dag 1: Digital fellessamling og coaching

Du møter språknerd og skriveguru Asgeir Olden til et oppstartsmøte på ca. 1 time der vi går gjennom planene for uken og hvordan du skal bruke de forskjellige kursinnslagene når du skriver.  

Individuell coaching med Asgeir rundt idéfasen gjennomføres.

Dag 2: Nettkurs, skriving og coaching

Individuell coaching med Asgeir rundt idéfasen fortsetter.

Du jobber med nettkursene og skriver på egen idé.

Dag 3 og 4: Nettkurs og skriving

Du jobber på egenhånd med nettkursene og skriver på egen idé.

Dag 5: Digital fellessamling

Siste fellessamling med Asgeir på ca. 1 til 1,5 time. Her vil det være mulighet til å sende inn spørsmål i forkant, og det åpnes for samtalebasert gjennomgang.

Etter 4 uker:

Ny runde med individuell coaching med Asgeir på ca. 45 minutter. I forkant av avtalt tid sender du inn alt av idé, råmateriale og ferdig sak, slik at Asgeir kan gi best mulig veiledning.

Slik vil coachingen fungere:

Du får to tidspunkter for individuell veiledning med Asgeir Olden. Ett i idéfasen, enten dag 1 eller dag 2 av kurset, og ett mot slutten av skrivingen, fire uker etter kursslutt.

Før hver coachingsamtale skal du sende inn det du har produsert (idé, råmateriale, ferdig sak) til Asgeir Olden. Dette brukes så som grunnlag for en samtale. Samtalen vil typisk vare ca. 30-45 minutter, men kan variere noe fra person til person.

Datoer for samtaler vil bli satt opp av IJ.

DU LÆRER:

Deltakerne skal beherske alle sider av det å lage en lang journalistisk fortelling. De skal også produsere en langsak som skal være klar til publisering når kurset er over.

PASSER FOR:

Alle.  

kursleder:

AsgeirOldenHele

Asgeir Olden har ansvaret for de fleste av IJs skrive- og språkkurs. Han reiser også mye rundt og holder kurs i redaksjoner eller har gjennomganger av aviser, nettsteder og magasiner. Olden har arbeidet i norsk presse i tretti år, stort sett i ulike redaktørstillinger, blant annet i Sunnmørsposten, Bergens Tidende, Dag og Tid og Nynorsk Pressekontor. Han har skrevet ni bøker, og er erklært språknerd. 

Digitalt 26. til 30. april FULLT

Søk om plass: Det store fortellekurset

 

Ved å sende bestillingen har jeg godtatt personvernerklæringen