Meny

SKUP og IJs Graveskole 2020 - Utsatt til høsten

Lær av prisvinnende gravejournalister fra inn- og utland. På SKUP og IJs graveskole i Tønsberg gir de deg nyttige og praktiske tips og triks for god undersøkende journalistikk. Som forebyggende tiltak utsettes kurset til høsten grunnet Koronaviruset.

 
På tre fullspekkede kursdager gjør du en stor investering i din journalistiske framtid. Her er noen av dem du får lære av:
 
Ingeborg Rygh Hjorthen, NRK Researchsenter: Hun bruker avanserte søketeknikker og finner gull i arkiver. Nå deler hun sine beste tips, og hvordan hun utnytter informasjonen i NRKs saker.
Michael Molin, Tidligere kildefører i dansk politi: Molin har rekruttert og fulgt opp kilder i noen av Danmarks tyngste kriminelle miljøer. Han kan triksene for å lese kroppsspråk, få folk til å snakke, og følge opp kilder slik at de forblir kilder.
Mye av arbeidet har likhetstrekk med hvordan undersøkende journalister bør jobbe. På graveskolen får du selv prøve deg i rollen som kildefører.
Nils Hanson, SvT. Hanson har i mange år frontet Sveriges ledende graveprogram, «Uppdrag Granskning» på SvT: Han forteller hvordan de arbeider med saker, og hvorfor hypotesetenking er viktig i gravejournalistikk
Tarjei Leer Salvesen, Fædrelandsvennen: Salvesen gir seg aldri dersom han mener at han har krav på innsyn etter Offentlighetsloven. Det har gitt mange rare opplevelser, og mange gode saker. På graveskolen får du vite hvordan han jobber.
Steffen Fjærvik, Steffen Fjærvik Consulting: Som journalister møter vi ledere, politikere og kommunikasjonsmedarbeidere som er drillet i å presentere sitt budskap framfor å svare på våre spørsmål. Steffen Fjærvik er kjent med begge sider av bordet. Han har intervjuet disse personene som journalist, og han har medietrent dem som konsulent. Nå får du tilgang til verktøykassen som gjør at du kan ta tilbake kontrollen, og avsløre triksene.
  • Paul Myers – BBC’s egen researchguru tar turen til Graveskolen for første gang siden 2017. Med seg i bagasjen har han de siste teknikkene og verktøyene for å drive effektiv research på nett og i sosiale medier!
 
Flere forelesere blir offentliggjort fortløpende, innenfor emner som utnyttelse av regneark, innsyn, researchteknikker etc.
 

DU LÆRER:

 
Effektive teknikker for å finne den viktige informasjonen
Hvordan du finner og behandler data og statistikk
Hvordan du rekrutterer og behandler kilder
Hva som kjennetegner god gravejournalistikk 
Å bruke offentlighet og innsyn for å finne gode saker 

SLIK ARBEIDER VI:

Idévekkende foredrag og praktiske workshops for å lære journalistisk bruk av effektive verktøy. Du får også anledning til å diskutere med og å lære av kolleger fra medier over hele landet, i en sosial setting. 
 

PASSER FOR:

Alle. Du må være medlem av eller kvalifisert til medlemskap i en presseorganisasjon for å delta. 
 

KRAV TIL UTSTYR OG PROGRAMMER:

Ta med egen laptop. Opprett en konto på Google om du ikke allerede har det, husk brukernavn og passord ved kursstart. 
 

KURSAVGIFT:

Kr 6 950, -
Overnatting eller dagpakke ved Quality Hotel Tønsberg kommer i tillegg: Hotellpakken koster kr 4165 og inkluderer 2 overnattinger i enkeltrom, 2 x frokost, 3 x lunsj og kaffepauser og 2 x dagens middag. Ønsker du å komme kvelden før kursstart koster dette kr 1 285 inkludert frokost. Deltakere som ikke ønsker hotellovernatting betaler i stedet dagpakke. Den koster kr 645 pr dag og inkluderer lunsj og kaffepauser. Opphold og dagpakker betales direkte til hotellet.
 

PRAKTISK INFO:

Graveskolen finner sted på Quality Hotel Tønsberg fra onsdag 25. mars kl. 10:15 til fredag 27. mars kl. 15:00. SKUP-konferansen arrangeres samme sted fra fredag ettermiddag.
 

KURSLEDERE: 

olaharam
Ola Haram, Verdens Gang
Ola har mange års erfaring som undersøkende journalist, og har blant annet reist mye i konfliktområder på jobb for NRK Brennpunkt, VG, Novemberfilm, TV2 og nå i VG. I tillegg har Ola bidratt med stoff til flere internasjonale publikasjoner. Han har sittet i SKUPs styre, og har ledet graveskolen i flere år.


Stale de Lange Kofoed 01
Ståle de Lange Kofoed, Institutt for Journalistikk 
Ståle har ledet graveskolen siden 2007, og har dessuten vært en del av SKUPs graveteam. Han har holdt mange kurs for norske journalister, og på internasjonale gravekonferanser innenfor effektiv informasjonsinnhenting og dybderesearch på personer, firmaer og andre aktører. 
 
keg_web-2
Kristoffer Egeberg, Faktisk.no
Kristoffer har arbeidet mange år med undersøkende journalistikk i Dagbladet. Nå er han sjef for www.faktisk.no. I 2015 tok Egeberg hjem SKUP-prisen og IR-prisen (International Reporters) for sitt arbeid med saken om Norges salg av marinefartøy til paramilitære i Nigeria. Han sitter også som styremedlem i styret i SKUP.
 

Søk om plass: SKUP og IJs Graveskole 2020 - Utsatt til høsten


FULLT