Meny

Avansert søk - fra Google til Github

Kursleder(e): Ståle de Lange Kofoed og Leif Arne Danielsen

Som journalist bruker du trolig ganske mye av tiden din på research. I en del tilfeller vil et kjapt søk i Google eller i sosiale mediekanaler gi gode nok treff. Men ikke alltid.

newspaper-and-a-magnifying-glass-fxkwbvl-1
Foto: Envato Elements
Dette kurset tar deg som journalist et godt stykke forbi Googles tjenester. Smarte folk rundt om i verden utvikler daglig gratis verktøy som lar deg gå mye dypere ned i webben etter åpen informasjon, enn det du kanskje hittil har trodd var mulig? Sammen skal vi blant annet utforske hva vi kan finne ved å utnytte bildesøk, koordinater og gps-tjenester. Du får også kjennskap til hvordan netttjenesten Github fungerer, hvilke gratisprogrammer som er interessante for oss der, og mye annet.

DU LÆRER:

  • verktøy for å finne usynlig informasjon på nettet, og i sosiale medier - både det Google kan gi deg, og forbi Google
  • Hva mørkenettet er, og hvordan du får tilgang
  • Hvilke spor du selv legger igjen når du graver i en sak, hvordan du kan eksponere sikkerhetsbrudd, og hvordan kildene dine kan bli eksponert
  • Å finne personer som har tilknytning til en bedrift eller organisasjon
  • Hvordan spore personer og lokasjoner ved hjelp av bilder og kart
  • Hva Github er, og hvilke gratisverktøy du finner der 

SLIK ARBEIDER VI:

Kurset legges opp som en blanding av forelesninger og praktisk rettede oppgaver både på individuelt nivå og i form av gruppeoppgaver

PASSER FOR:

Alle som vil lære om teknikker og verktøy for avansert research – og som har noe forkunnskaper om research på nett

KRAV TIL UTSTYR/PROGRAMMER: 

Du må stille med egen laptop, som du har fulle administrasjonsrettigheter til. Sikre deg at du har minst 100 GB ledig diskplass.
Du trenger ikke være «dataekspert», men bør være trygg på bruken av egen maskin.

KURSAVGIFT:

Hvis du er medlem av eller kvalifisert til medlemskap i en norsk presseorganisasjon: Kr 6 700,- For andre deltakere: Kr 9 200,-

PRAKTISK INFO:

Opphold dekkes av deltaker, Reise etter IJs regler for reisestøtte. I Fredrikstad har vi hotellavtaler til rabatterte priser.

IJ har tilpasset våre kurstilbud til gjeldende smittevernregler. 
Les mer om retningslinjer for smittevernfaglig forsvarlig gjennomføring av kurs hos Institutt for Journalistikk i 2020 her.

KURSLEDERE: 

Ståle de Lange Kofoed og Leif Arne Danielsen
Stale-de-Lange-Kofoed

Ståle de Lange Kofoed er fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk, og har tidligere arbeidet blant annet i VG, TV2 og NTB. Han har fullført en ettårig masterenhet i innovasjon og nyskaping ved BI, og underviser i hvordan mediebedrifter kan lykkes med nyskaping og utnyttelse av ny teknologi. Andre spesialområder inkluderer effektiv nettsøking i søkemotorer, sosiale medier, gravejournalistikk og datavisualisering. Ståle har holdt IJ-kurs på fem kontinenter og er erklært basketballfanatiker! 

Leif-Arne Danielsen er fagmedarbeider for foto og video på IJ. 

Leif-Arne-Danielsen

Fredrikstad 9. til 10. november kr. 6700,-

Søk om plass: Avansert søk - fra Google til Github

 

Ved å sende bestillingen har jeg godtatt personvernerklæringen