Meny

Gravekurs: Lær deg superverktøyet Maltego!

Kursleder(e): Kody Kinzie og Ståle de Lange Kofoed

Som journalist bruker du trolig ganske mye av tiden din på research! I en del tilfeller vil et kjapt søk i Google eller i sosiale mediekanaler gi gode nok treff. Men ikke alltid. Det er på tide å bli kjent med begrepet OSINT og hvordan verktøyet Maltego hjelper deg å finne og koble informasjon på tvers av nettet! 

kody-kinzie

Veldig bra kurs, da man fikk løst nye og tildels uvante oppgaver i eget tempo, uten å bli overveldet. 


Kursdeltager

Dette digitalkurset legges opp som en blanding av direktesesjoner via Zoom, og eget arbeid med forhåndsinnspilte kursvideoer, i perioden 22. – 26. november. I prosessen tas du et godt stykke forbi vanlig bruk av søkemotorer. Vi blir godt kjent med uttrykket OSINT (Open Source Investigations), og foreleser er Kody Kinzie, en profilert amerikansk søkeekspert og nettsikkerhetsekspert, som driver to populære kanaler på YouTube. Kody er også en ettertraktet foreleser på researchkonferanser og universiteter.  

Sammen med ham skal vi dykke ned i OSINT-verktøyet Maltego, som er en utrolig effektiv samling av åpne kilder-verktøy. Som kursdeltaker får du utvidet tilgang til betalingsverktøyet Maltego, også i en viss periode etter kurset. Vi arbeider også med en langsiktig kraftig rabattert løsning fremover på Maltego for våre deltakere.

Du lærer:

 • Hva Maltego er, og hvordan du kan bruke det som journalist 
 • Verktøy for å finne vanskelig tilgjengelig informasjon på nettet, og i sosiale medier
 • Å finne personer som har tilknytning til en bedrift eller organisasjon – og hvordan du kartlegger nettverk

Slik arbeider vi:

Kurset er praktisk rettet, og gjennomføres i perioden 22. november – 26. november, med supportmuligheter i etterkant i ytterligere to uker. Noen av sesjonene er forhåndsinnspilt, og kan tas i eget tempo, mens andre sesjoner foregår direkte. Du får rikelig med anledninger til å teste ut verktøy både individuelt og i grupper om ønskelig, og å få oppfølging og support på disse. Store deler av kurset foregår på engelsk. Slik ser den tentative kursplanen ut (det kan bli enkelte endringer i tidsplanen): 

Mandag 22. november:

 • Kursledere og deltakere møtes live online. Informasjon om kurset og presentasjon av kursledere og kursdeltakere. (1 time)
 • Samme dag, etter livesesjonen publiseres det tre forhåndsinnspilte videoer med Kody Kinzie:
 • Den første omhandler hvordan du kommer i gang med Maltego, og grunnleggende bruk av verktøyet. (Ca. 1 time)
 • Den andre videoen viser mer avansert bruk av Maltego. (Ca. 1 time)
 • Den tredje videoen er en gjennomgang av forskjellige saker der Kody bruker Maltego i etterforskningen (Ca. 1 time)
 • Disse kan du som deltaker ta i ro og mak foran din egen datamaskin i løpet av kursuken.  
 •  

  Onsdag 24. november: 

 • Midtuke-sjekk-in med Kody og de norske kurslederne.Deltakerne deler erfaring og får svar å sine spørsmål så langt (1 time på kveldstid) 

   

  Fredag 26. november:

 • Vi møtes LIVE. Vi deler erfaringer om hva vi har fått til i Maltego, og hva som har vært utfordringer.
 • Hvordan går vi videre i Maltego, og hva er de neste naturlige stegene? Og en spørsmål og svar-runde! (1 time)
 •  

  I etterkant holder vi kontakten for spørsmål og support gjennom en egen gruppe i verktøyet/appen Signal.

  Tidsbruk:

  Livesesjonene og de forhåndsinnspilte instruksjonsvideoene utgjør til sammen seks timer med undervisning. I tillegg må du regne med minst seks timer til utprøving. Dette er selvfølgelig individuelt, men vi anslår at du nok bør sette av minst 12 timer til kurs denne uka.

  Passer for:

  Alle redaksjonelle medarbeidere somvil lære om hvordan du kan drive avansert research i Maltego – og som har noen forkunnskaper om research på nett

  Krav til utstyr/Programmer:

  Du må stille med egen laptop, som du har fulle administrasjonsrettigheter til. Sikre deg at du har godt med ledig diskplass. 
  Du trenger ikke være «dataekspert», men bør være trygg på bruken av egen maskin.  

  Kursavgift:

  Hvis du er medlem av eller kvalifisert til medlemskap i en norsk presseorganisasjon:
  Kr 6 800,-
  For andre deltakere:
  Kr 9 200,- 

  Praktisk info:

  Kurset foregår via nett og er for det meste på engelsk. 

  Kursledere: 

  kody-kinzie

  Kody Kinzie  er sikkerhetsekspert og researcher i åpne kilder (OSINT) . Han arrangerer også nettsikkerhetskonferanser i Los Angeles, og underviser forskere i å researche i åpne kilder. Han deler også kunnskapen sin på YouTube: Søk etter Hak5 og Null Byte. 

  Stale-de-Lange-Kofoed
  Ståle de Lange Kofoed er fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk, og har tidligere arbeidet blant annet i VG, TV2 og NTB. Han har fullført en ettårig masterenhet i innovasjon og nyskaping ved BI, og underviser i hvordan mediebedrifter kan lykkes med nyskaping og utnyttelse av ny teknologi. Andre spesialområder inkluderer effektiv nettsøking i søkemotorer, sosiale medier, gravejournalistikk og datavisualisering. Ståle har holdt IJ-kurs på fem kontinenter og er erklært basketballfanatiker! 

  Leif-Arne-Danielsen
  Leif Arne Danielsen er fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk og har ansvar for IJs kurs i foto og video. Han holder kurs i research, bruk av digitale verktøy og datastøttet journalistikk  Digitalt Kommer våren 2022 kr. 6800*,-

  Søk om plass: Gravekurs: Lær deg superverktøyet Maltego!

   

  Ved å sende bestillingen har jeg godtatt personvernerklæringen