Meny

Kom i gang med rask datajournalistikk

Du kan lage god gravejournalistikk alene og på kort tid. På dette kurset lærer du å ta kontroll over dataene, og presentere dem på en enkel måte.
business-people-analyzing-report-v4p7kmz
Foto: Envato Elements
God datajournalistikk trenger ikke å være en egen gruppe med ti journalister som jobber med samme sak i et år. Du trenger bare litt grunnleggende forståelse for strukturerte data og en vilje til å presentere det dataene viser på best mulig måte.

På dette kurset skal du lære nettopp det. Vi jobber med faktiske saker der vi både graver etter dataene vi skal bruke, jobber med dem i Excel og Google sheets, finner vinklingene og så ser på hvordan vi kan lage raske saker på bakgrunn av det vi finner. 

Det vil være en stigende vanskelighetsgrad på sakene vi jobber med, så alle skal få være med på å løse oppgavene og føle at dette er noe de kan få til - ikke bare på kurset, men også når de kommer tilbake til redaksjonen.

DU LÆRER:

  • Å jobbe strukturert med datajournalistikk gjennom å planlegge saker på forhånd
  • Å finne og bearbeide data 
  • Hvordan du finner saker i dataene
  • Metoder for å presentere data på som leserne forstår

SLIK ARBEIDER VI:

På dette kurset vil vi jobbe vekselvis med forelesning og diskusjon og oppgaver. Du vil både jobbe alene og i grupper for de ulike oppgavene. Noen av oppgavene krever at man deler resultatene man finner med resten av gruppa.

PASSER FOR:

Du trenger ingen forkunnskaper for å ta dette kurset. Du trenger ikke å ha åpnet et Excel-ark en gang. De som har mye Excel-kunnskaper kan løse de delene av oppgavene raskere, men vil likevel ha utbytte av kurset.

KRAV TIL UTSTYR OG PROGRAMMER:

Du trenger en datamaskin med enten Excel eller Google sheets tilgjengelig. Vi skal også jobbe med noen andre lure små programmer, så du vil trenge administratortilgang på din egen pc. Informasjon om dette vil sendes ut med programmet i forkant av kurset.

KURSAVGIFT:

Hvis du er medlem av eller kvalifisert til medlemskap i en norsk presseorganisasjon:
Kr 6 700,-
For andre deltakere:
Kr 9 200,-

PRAKTISK INFO:

Opphold dekkes av deltaker, reise etter IJs regler for reisestøtte. I Fredrikstad har vi hotellavtaler til rabatterte priser. Du må kontakte hotellet direkte for å få avtalt pris.

IJ har tilpasset våre kurstilbud til gjeldende smittevernregler. 
Les mer om retningslinjer for smittevernfaglig forsvarlig gjennomføring av kurs hos Institutt for Journalistikk i 2020 her.

Fredrikstad 19. til 20. oktober kr. 6700,-

Søk om plass: Kom i gang med rask datajournalistikk

 

Ved å sende bestillingen har jeg godtatt personvernerklæringen