Meny

Språkets finmekanikk

Kursleder(e): Trine Smistrup (DK) og Asgeir Olden
Er det forskjell på om du skriver «famle», «lete», «rote rundt etter», «grave etter» eller «prøve å finne»? Eller om du bruker «nyansert», «mangfoldig», «sammensatt», «komplisert» eller «mangefasettert». Det er det nok. På dette kurset finstuderer vi de nesten uendelige variasjonsmulighetene vi har; språkets små, men meningsfulle, valører. Og vi skal til og med snakke om brudd på overgangssannsynligheten.
 

Du lærer:
Vi begynner med det store – litt om tekstbinding og tekstflyt, om tempo og temposkifter og noen ord om hva folk leser og hva de hopper over og når de hopper av. Deretter går vi løs på setningene, ser på byggeklossene vi har til disposisjon, snakker om venstretunge, høyretunge og balanserte setninger og bruker noen ord på de ufullstendige. Korte setninger, mellomlange og lange setninger, negative setninger og spørresetninger kommer så, og så øver vi litt på å skrive setninger med melodi, rim og rytme. 
 
Dag 2 er satt av til ordene vi bruker. Først ut er verbene – språkets motor, deretter er det tid for å se på substantivene – hvilke som klargjør, hvilke som roter det til og hvilke som rett og slett bare er i veien. Adjektivene og adverbene skal også få sitt pass påskrevet. Underveis bytter vi ut ord i noen saker, og ser på hvilken virkning det har. 
Metaforer, allegorier og andre stilfigurer er neste tema, men mest av alt skal vi se på hvordan du kan overraske leserne med små påfunn, nye ord, andre måter å si ting på. Det skal du praktisere i en skriveøvelse som avslutter andre dag. 
 
Den tredje dagen kikker vi på de språklige småtteriene – om tegn, preposisjoner, interjeksjoner, konjunksjoner, subjunksjoner og lydord. Her blir det en liten test underveis. 
Retoriske grunnbegreper er neste post, før vi samler alle begrepene og gjennomfører den store språksjekken på noen tekster. 

Passer for:

 Alle journalister som har lyst til å få et mer variert språk

KURSAVGIFT:

Medlemmer* kr 7 900/ andre kr 9 900.
*Forutsetter at du er kvalifisert til medlemskap i en norsk presseorganisasjon.

PRAKTISK INFO:

Opphold dekkes av deltaker, Reise etter IJs regler for reisestøtteI Fredrikstad har vi hotellavtaler til rabatterte priser. Du må kontakte hotellet direkte for å få avtalt pris. 

KURSLEDERE:

Trine Smistrup og Asgeir Olden 

Trine Smistrup farge

Trine Smistrup er frilansjournalist, stasjonert i København, og har tidligere jobbet ved blant annet Den journalistiske Efteruddannelse (det danske IJ), Nordisk Journalistcenter og Berlingske Tidende. I dag arbeider hun med kurs i språk, stil og fortelleteknikk, og er i tillegg fast tilknyttet Journalismfund.eu som støtter internasjonale prosjekter i undersøkende journalistikk. Hun har jobbet for IJ i mange år, snakker spansk og forstår både Fredrikstad-dialekt og sunnmørsk.

AsgeirOldenHele
 
Asgeir Olden har ansvaret for de fleste av IJs skrive- og språkkurs. Han reiser også mye rundt og holder kurs i redaksjoner eller har gjennomganger av aviser, nettsteder og magasiner. Olden har arbeidet i norsk presse i tretti år, stort sett i ulike redaktørstillinger, blant annet i Sunnmørsposten, Bergens Tidende, Dag og Tid og Nynorsk Pressekontor. Han har skrevet ni bøker, og er erklært språknerd. 

 

Fredrikstad 27. til 29. november kr. 7950*,-

Søk om plass: Språkets finmekanikk

Ved å sende bestillingen har jeg godtatt personvernerklæringen