Meny

Visual Trumpery- kunsten å blende med falske data

Kursleder(e): Alberto Cairo

Tilgang til store offentlige datamengder i samfunnet, kombinert med en stadig økende verktøykasse av tilnærmet gratis webbaserte verktøy for datavisualisering, har gjort det enkelt for alle å kunne publisere visuelt lekre diagrammer og kart som viser «sannheter» og tendenser basert på data.
Men, hva skjer når grupper velger å tolke data politisk, eller kun velger data som passer med deres egen agenda? Eller som ufrivillig tolker dataene feil, eller trekker slutninger som ikke er statistisk signifikant?

Dette vet Alberto Cairo, journalist og Knight Chair i visuell journalistikk ved University of Miami, mye om. Han holder foredrag og kurs verden over, og har tidligere ledet infografikkavdelingen i den spanske avisen El Mundo – i tillegg til å ha gitt ut flere bøker om emnet. 

LET'S GET SOCIAL!

Skal du delta eller er du interessert?

Her finner du arrangementet "Visual Trumpery- kunsten å blende med falske data" på Facebook

Cairo har utformet foredraget «Visual Trumpery» (visuelt nonsens), som han i 2018 reiser verden rundt med. Torsdag 21. juni, fra 10.00-12.00 kommer han til Oslo og Vika kino i regi av Institutt for Journalistikk. 

Cairo peker i sitt foredrag på hvordan kart og diagrammer med enkle hjelpemidler kan lyve, og han eksemplifiserer ved en gjennomgang av tidligere publiserte kart og diagrammer. Og det er særlig på fire områder Cairo mener at lekre visuelle fremstillinger kan lure oss:

a) Er alle kilder oppgitt og kontrollerbare? Leseren skal kunne etterprøve datasettene for alt som er publisert.

b) Visualiseringer skal ikke bare forenkle, men de må opplyse. Forenklet fremstilling kan fort bli ufullstendig.

c) Er dataene korrekt representert og er de proporsjonale? Høyden på diagrammet, tettheten av punkter på et kart og andre virkemidler er enkle å skape for å lure oss visuelt.

d) Er usikkerhet tatt med i ligningen? Data representerer ikke nødvendigvis en helt nøyaktig sannhet. Har den som skaper og publiserer den visuelle historien tatt det med i beregningen?

 Se mer info her:  http://www.trumperytour.com/

Velkommen til seminar, husk å melde deg på tidlig.

KRAV TIL UTSTYR:

Ingen
 

KURSAVGIFT:

Deltakelse på seminaret er gratis, reise og opphold dekkes av deltaker. 
Forhåndspåmelding kreves, da det er begrenset med plass (125 plasser). 
Bindende påmelding til arrangementet. Ved manglende oppmøte faktureres kr 500.

PRAKTISK INFO:

Seminaret foregår ved Vika Kino, sal 2 fra kl. 10:00 – 12:00 . 
Forhåndspåmelding kreves, da det er begrenset med plass (125 plasser).
Foredraget avholdes på engelsk. 
 

KURSLEDER:

alberto-cairo

Alberto Cairo er en av verdens fremste til å utnytte datajournalistisk for å fortelle historier.  Cairo jobber som journalist og Knight Chair i visuell journalistikk ved University of Miami. Han holder foredrag og kurs verden over, og har tidligere ledet infografikkavdelingen i den spanske avisen El Mundo. I tillegg han forfattet bøkene "The Functional Art: an Introduction to Information Graphics and Visualization'" (2012) og "The Truthful Art: Data, Charts, and Maps for Communication" (2016).
Les mer om Alberto Cairo HER>>

Oslo, Vika Kino 21. juni kr. Gratis,-

Søk om plass: Visual Trumpery- kunsten å blende med falske data