Meny

Lær å skrive rampete

Kursleder(e): Karl Eirik Haug

Et humørfylt skrivekurs om virkemidlene som gir tekst og bilder fart, tempo og temperatur. Å skrive rampete er en rask og effektiv metode for å kunne formulere småfrekke spørsmål som gir de interessante, uante svarene, og som tilfører alle type tekster gnist og driv for å skape gode leseropplevelser. På dette skrivekurset skal vi ta grep om språket: folk skal få lyst til
å lese igjen!

flytende bok

Vi skal utforske hva som bor i et emne, i alt fra intervjuer og artikler til pressemeldinger og internkommunikasjon. Trene på å skrive morsomt, poengtert og overraskende. Og når metoden sitter, vil du aldri mer se tilbake på grått, flatt og klisjefylt språk. Ved å omfavne virkemidlene og muligheten til å uttrykke deg fritt og freidig, gir du plass for rikt språk, humor og nyanser – i en medievirkelighet hvor leserne tåler litt.

Vi skal diskutere hvordan vi utforsker ordforrådet til intervjuobjektet, og bli bevisst på forskjellen mellom ærbødighet og respekt. Du skal ta intervjuobjektet på største alvor, men ved å erte og tirre litt – kan du få fram noe nytt som du blir alene om å publisere.

Lær overraskende spørsmålsvinkling for å få intervjuobjektet til å uttale tanker de hittil ikke har produsert. Finn og få kontakt med kilder gjennom sosiale medier på få minutter. Se hvordan det å snakke med flere kilder belyser emnet fra flere sider og skaper kontraster. Og hvordan fikse foto når mulighetene for gode bilder er minimale?

Sammen med Karl Eirik Haug skal du i løpet av dette kurset avdekke at en rampete skrivemetode gir massive muligheter for grundige, gromme og underholdende tekster

Du lærer:

  • Å skape kompakte og spissede saker med potensiale for bredt engasjement og lang levetid.
  • Å utforske solide og skarpe vinklinger du er alene om.
  • Få grep om skarpladd språk med snert, dybde og humor – spleiset med visuelle løsninger som passer i et trykt magasin såvel som på Tik tok.
  • Å strukturere tekstarbeid for å lage egenartede saker av høyere kvalitet, mer effektivt. 

Slik arbeider vi:

Vi plukker fra hverandre kremeksempler på artikler med smårampete vinklinger og grunntoner. Workshop med konseptuell tilnærming til alt fra emne- og kildevalg til språk, bildemotiv, stil og presentasjon. Oppgavediskusjoner, praktiske research-, kildebruk- og skriveøvelser med tilbakemeldinger.

Passer for:

Skrivekurs for deg som vil spisse evnen til vinkling, språk, stil og visuelle virkemidler uavhengig av oppdrag og publiseringsform.

Krav til utstyr:

Laptop, smarttelefon og en tekst du er småfornøyd med og en annens tekst du er ørlite misunnelig på. Dette sendes inn til kursleder i forkant. 

Kursavgift:

Hvis du er medlem av eller kvalifisert til medlemskap i en norsk presseorganisasjon:
Kr 6 900, -
For andre deltakere: 
Kr 9 400, - 

Kursleder:

attachment-1
Karl Eirik Haug
har skrevet i hver utgave av avisen Dagens næringslivs fredagsmagasin D2 siden starten i 2007, er fast bidragsyter til andre tidsskrift som Motor.no, og har forfattet tre bøker (den siste: «Småfrekke ord og uttrykk om biler, bilister og syklister»). Han ivrer for konseptuell vinkling av tekst og foto – samt egne prosjekt som Ordforrådet er formuen din og folk på sykkel i @Sykkologi. I 14 år drev han Carl’s cars, a magazine about people , som tok gull I kategorien Magazine of the Year i USA (spd.org, New York).

 


Pressens hus 20. til 21. april FULLT
Presens hus 21. til 22. september kr. 6900*,-

Søk om plass: Lær å skrive rampete

 

Ved å sende bestillingen har jeg godtatt personvernerklæringen