Ansatte og samarbeidspartnere

Her finner du ansatte på IJ og våre samarbeidspartnere innen kurs og kompetanse. 

Leder og administrasjonen: #

Siri Skaalmo

instituttleder

Siri Skaalmo er daglig leder for kursvirksomheten og administrasjonen av IJ. Hun har omfattende erfaring innen ledelse, forretningsutvikling og kommunikasjon, og hennes bakgrunn som journalist og redaktør gir henne en unik innsikt i kompetansebehovet i norske redaksjoner.

Svare på pressehenvendelser og formidle informasjon om Institutt for journalistikk (IJ)
Være kontaktperson for medieaktører som ønsker samarbeid med IJ Inngå større avtaler om kompetanseheving med mediebedrifter og organisasjoner
Holde foredrag om journalistikk og kompetanseheving for interesserte parter
Tilrettelegge og koordinere kursvirksomheten i IJ for å sikre at tilbudet er relevant og oppdatert
Overvåke og analysere utviklingen i journalistikkbransjen for å sikre at IJ tilbyr kurs som svarer på behovene i markedet
Markedsføre IJs kurstilbud og sørge for at de når ut til relevante målgrupper
Siri Skaalmo er en erfaren og kompetent leder som kan hjelpe medieaktører og organisasjoner med å utvikle sine journalistiske ferdigheter og prestere bedre i sitt arbeid. Som kontaktperson for IJ kan hun bidra til å skreddersy kursopplegg som svarer på kundenes behov, og tilby verdifulle foredrag og seminarer om journalistikk og medieutvikling.

Lana Dzabic Rød

markeds- og prosjektansvarlig

Lana Dzabic Rød er markeds- og prosjektansvarlig på IJ og har omfattende erfaring innen prosjektledelse, digital markedsføring, kursadministrasjon og regnskap. Hun har tidligere jobbet som kommunikasjons- og markedsansvarlig i teknologibransjen og har flere års erfaring som prosjektleder.

Du ønsker å bestille skreddersydde kurs for medieaktører eller andre bedrifter.

Du ønsker å bestille nettkurs eller samarbeide med IJ om å utvikle kurs eller kjøpe våre kurs inn til egen plattform.

Du ønsker å samarbeide med IJ eller gi oss et tilbud innen markedsføring.

Silje Endsjø

kurskoordinator

Silje har ansvar for å koordinere kursvirksomheten på IJ og har oversikt over det meste IJ gjør.

Du har spørsmål om kurs, påmelding, kursdeltakelse eller annen praktisk informasjon. Vi tar også gjerne imot forslag og ideer til kurs. 

Lars Brekke

økonomiansvarlig

Lars Brekke har kompetanse innen økonomisk styring, analyse og rapportering, samt erfaring med regnskapspraksis og -prosedyrer. Han er ansvarlig for IJs økonomi og regnskap.

Spørsmål om fakturering og betalingsprosesser, samt betaling for oppdrag for IJ. 

Søknader om pressestipend fra flere av bransjens stipendordninger.  Søknader om støtte fra Pressens Faglitteraturfond.

Generelle spørsmål om IJs økonomi og regnskap. 

Mai Simonsen

Bedrift-, event- og markedskoordinator

Mai Simonsen jobber med IJs nye, digitale kursplattform, samt salg, markedsføring og IJs tilstedeværelse på fysiske arrangementer.

Fagansvarlige: #

Trygve Aas Olsen

fagmedarbeider

Trygve Aas Olsen er en erfaren journalist, redaktør og medieleder. Han hjelper redaksjoner og mediefolk med effektivt nyhetsspråk, presseetikk, økonomi- og kulturjournalistikk, research og redaksjonell ledelse. Trygve er også faglig ansvarlig for IJs START-kurs.

Effektivt nyhetsspråk

Research og kildekritikk

Redaksjonell ledelse og strategi

Nettjournalistikk

Presseetikk og medieregulering

Økonomi, statistikk og regnskap

Kritisk kulturjournalistikk

Hvordan skrive kommentarer eller kronikker

Forskningsformidling

Skreddersy opplegg som passer din redaksjon eller avdeling

Ståle de Lange Kofoed

fagmedarbeider

Ståle de Lange Kofoed er ekspert i digital research og informasjonsinnhenting i åpne kilder. Han har også ulike spesialkurs innen nisjer og aktuelle tema. Ståle har dessuten solid erfaring med undersøkende journalistikk og innovasjon i redaksjonen. Hvert år holder han Skups Graveskole sammen med Skup.

Innovasjon i redaksjonen

Digital research og informasjonsinnhenting i åpne kilder

Smartere nettsøk

Det aller siste innen søk og informasjonsinnhenting

Graving i hverdagen og undersøkende journalistikk

Nettlesertilleggene som gjør deg til en mer effektiv gravejournalistikk

Han kan også skreddersy opplegg som passer din redaksjon eller avdeling

Leif Arne Danielsen

fagmedarbeider

Leif Arne Danielsen er tidligere fotojournalist i avisa Tromsø og har ansvar for IJs kurs i foto og video. I de senere årene har han fokusert på mobiltelefonen som journalistisk verktøy, og har utviklet seg til å bli en ekspert på bilde og videoproduksjon med mobiltelefonen. Leif Arne har også kompetanse på research, bruk av digitale verktøy (som kunstig intelligens), digital sikkerhet og datastøttet journalistikk.

Fotografering og video med mobilen

Research og kildekritikk

Bruk av digitale verktøy, inkludert kunstig intelligens, for journalistisk arbeid

Digital sikkerhet for journalister

Datastøttet journalistikk og analyse av store datamengder

Fotojournalistikk generelt, med fokus på teknikk, historiefortelling og bildeutforming

Videojournalistikk generelt, med fokus på teknikk, historiefortelling og produksjonsteknikk

Han kan også skreddersy opplegg som passer din redaksjon eller avdeling

Henrik Brattli Vold

fagmedarbeider

Henrik Vold har bakgrunn som journalist innen ulike områder som kultur, vitenskap, helse og gravesaker, og har jobbet for ledende norske mediebedrifter som Nettavisen, ABC Nyheter og NRK. I tillegg til å jobbe som journalist, har Vold også hatt utviklingsroller i NRK Sport og vaktsjef-, prosjektleder- og lederstillinger, som i NRK Kompetanse med ansvar for nettopplæringen i hele NRK. Han har særlig kompetanse innen verifisering/faktasjekk, AI for redaksjoner, samt hjelp til digitalisering og effektiv redaksjonell produksjon.

Verifisering / faktasjekk

Avansert research og Osint

Kunstig intelligens (AI) og Chat GPT for redaksjoner

Effektiv redaksjonell produksjon

Digitale fortellerteknikker

Sportjournalistikk i en digital tidsalder

Digitalisering av mediebedrifter og tilpasning til endringer i bransjen

Han kan også skreddersy opplegg som passer din redaksjon eller avdeling 

Agnes Bridge Walton

fagmedarbeider

Agnes Walton er journalist og videoprodusent, og har en mastergrad i miljøvitenskap. Hun var tidligere seniorreporter for New York Times Opinion, og har produsert nyhets-TV for klimadesken til VICE/HBO, samt laga flere dokumentarfilmer og podkast for VICE News og HULU. Agnes vant to News and Documentary Emmy i 2021 og fikk en nominasjon i 2022 i researchkategorien.

Vitenskapsformidling

Faktasjekk i klima- og miljøsaker

Research

Dataanalyse

Visuelle narrativ

Opinionsjournalistikk

Politikk og samfunn i USA.

Samarbeidspartnere og IJ Råd: #

Tarjei Leer Salvesen

Frilans gravejournalist

Tarjei Leer Salvesen holder jevnlig kurs for Institutt for Journalistikk om innsyn, offentlighetsloven, undersøkende journalistikk og research i dokumentarjournalistikk.

Asgeir Olden

Ukronet norgesmester i skrivekurs

Asgeir Olden holder skrive- og språkkurs og har vært med å utvikle mange av landets beste formidlere. Olden har arbeidet i norsk presse i tretti år, stort sett i ulike redaktørstillinger, blant annet i Sunnmørsposten, Bergens Tidende, Dag og Tid og Nynorsk Pressekontor. Han har skrevet ni bøker, og er erklært språknerd.

Jarle Leirpoll

Filmskaper og ekspert på Adobe og Premier Pro

Jarle Leirpoll holder kurs for IJ i Adobe Premiere Pro og After Effects. Jarle har skrevet flere lærebøker om Adobe-programmene – blant annet The Cool Stuff in Premiere Pro og Best Practices & Workflow Guide for Long Form and Episodic Post Production.

Geir Terje Ruud

Mediestrateg

Geir Terje Ruud jobber med prosjekter fra praktisk utvikling og teknisk oppgradering til strategi på konsernnivå. Han har lang erfaring som nyhetsleder i VG Nett, digital sjefredaktør i Ekstra Bladet i København og utviklingsdirektør i NTB frem til 2022. Nå jobber han som konsulent med utviklingsprosjekter i norske og danske medier, og undervisning av journalister. Han har også undervist journalister i Ukraina etter krigsutbruddet i 2022. Ruud har siden 2019 vært styremedlem på Høgskulen i Volda. Han leder Fagutvalget for innovasjon og utvikling, under Medietilsynet.

Arne Jensen

Seniorrådgiver hos Norsk Redaktørforening

Arne Jensen er tidligere generalsekretær, nå seniorrådgiver, hos Norsk Redaktørforening og driver i tillegg sitt eget firma. Jensen har bakgrunn som journalist og redaktør, og har skrevet flere fagbøker. Han er en mye brukt rådgiver og foredragsholder, blant annet på temaene ytringsfrihet, redaktøransvar, mediejuss, presseetikk og åpenhet.

Jan Johannessen

Fotograf hos Neverending Story

Jan Johannessen har over 30 års fartstid som fotojournalist og videoprodusent, og har en fortid som utenriksfotograf for VG med base i London og Stockholm. Han har i en årrekke ledet Dagens Næringslivs visuelle journalistikk. Hos Institutt for Journalistikk har han kurs i fotografi og video.

Torben Schou

TV-, video og nyhetsprodusent, Danmarks Radio

En av Skandinavias mest kreative fortellere, Torben Schou fra DR-TV, har produsert TV- og videohistorier i nesten 25 år om nyheter, sport, dokumentarer, underholdning, reiser og mye annet. Kanskje kjenner du ham allerede fra mange kurs ved Institutt for journalistikk, hvor han er en av de mest brukte lærerne. Han har rykte på seg for å være en konstruktiv, men også ærlig, trygg og inspirerende kursleder som mange kommer igjen og igjen for å lære fra.

Eirin Larsen

Sjef for sosiale medier i DN

Eirin Larsen er sosiale medier-sjef i Dagens Næringsliv. Hun er journalist og har lang erfaring med redaksjonell og strategisk bruk av sosiale medier, tidligere også fra Adresseavisen, NRK og Statsministerens kontor. Hos IJ holder hun kurs og foredrag om sosiale medier; om strategi, publisering og engasjement.

Thea Klingenberg

Lydprodusent og talentutvikler hos Bauer media, leder podkasten Foreldrerådet

Thea Klingenberg holder kurs for IJ innen podkast og historiefortelling med lyd, samt kan bistå innen talentutvikling og rådgivning.

Svein-Erik Hole

Digitalredaktør i Teknisk Ukeblad Media

Svein-Erik Hole har holdt kurs ved IJ i mer enn ti år, som oftest om søkemotoroptimalisering og trafikkvekst, samt skreddersydde huskurs etter redaksjoners behov. Svein-Erik er til daglig digitalredaktør i Teknisk Ukeblad Media, og jobber også noe som konsulent for mediebedrifter i inn- og utland som ønsker bistand til digital omstilling og vekst. Han var første ansvarlige redaktør for klikk.no i Egmont, og har fungert som utviklingsredaktør i Amedia-forgjengeren Edda Media, i tillegg til jobber i Tønsbergs Blad, Bergens Tidende og Dagbladet.

Renie Thorleifsson

Renie Thorleifsson har vært journalist i 40 år og jobbet i Bergens Tidende og NRK . Hun har lang erfaring som undersøkende journalist i Brennpunkt med tre SKUP-diplomer. De siste 10 årene har hun hatt regi og reseach på serier og dokumentarer og utviklet nye konsepter, blant annet i ung-segmentet. I 2020  vant  hun og teamet hennes Gullruten for beste dokumentar.

Kristin Lied

Kristin har spisskompetanse på strategiutvikling og endringsledelse, med 25 års erfaring med strategisk rådgivning i grenselandet forretningsutvikling, kommunikasjon og HR. Hun har journalistutdanning og har jobbet med mange av de største virksomhetene i norsk offentlig og privat sektor. Kristin kan være med å forme og lede prosesser redaksjonen eller mediehuset, samt rådgi i strategiske prosjekter innen endring og med kompetanseutvikling.

Ida Karine Gullvik

Journalist hos Svarttrost produksjoner

Ida Karine Gullvik holder kurs for Institutt for Journalistikk innen podkast, podkastredigering og historiefortelling med lyd.

Nicolai Frøystad Delebekk

Videojournalist hos Faktisk

Nicolai Frøystad Delebekk holder kurs i podkast og video ved Institutt for journalistikk.

Morten L. Dahlback

Journalist i Faktisk

Morten Langfeldt Dahlback har kurs i faktasjekk, forskningsjournalistikk, research og datavisualisering for Institutt for Journalistikk (IJ).

Vegard Venli

Gravejournalist i Aftenposten

Vegard Venli er fersk Skup-vinner (2022) og holder jevnlig kurs i gravejournalistikk og datastøttede metoder hos Institutt for Journalistikk. Har spesialkompetanse på innsyns- metoder og -rettigheter og andre juridiske verktøy for journalister.

Tone Grøver

Ledelsescoach

Tone Grøver har kurs i ledelse og coaching for Institutt for journalistikk. Hun har samarbeidet med ledere mer enn i 25 år, og har selv også ledet komplekse prosesser. Tone har bred utdannelse i coaching, kommunikasjonsteori og terapeutiske tilnærminger.

Trine Smistrup

Kursholder og frilansjournalist

Trine Smistrup er frilansjournalist, stasjonert i København, og har tidligere jobbet ved blant annet Den journalistiske Efteruddannelse (det danske IJ), Nordisk Journalistcenter og Berlingske Tidende. I dag arbeider hun med kurs i språk, stil og fortelleteknikk. Hun er i tillegg fast tilknyttet Arena for Journalism in Europe (www.journalismarena.eu) og programleder for Dataharvest, den europeiske konferanse for undersøkende journalistikk. Hun har jobbet for IJ i mange år og husker nesten alltid at si ”niti” i stedet for ”halvfems”.