Meny
img_0526
Fra SKUP-konferansen 2022 i Tønsberg. Foto: Siri Skaalmo/IJ

7 konkrete verktøy fra Skup-konferansen

Over 700 deltakere fikk med seg en helg proppfull av faglig innhold for journalister på årets Skup-konferanse. Ståle de Lange Kofoed fra Institutt for Journalistikk og Ola Haram fra VGs dagsordenavdeling avsluttet konferansen med en oppsummering av digitale triks og gravetips. 

Tekst: Institutt for Journalistikk

-       Jeg bruker det hele tiden og sparer masse tid, sier Ola Haram i VGs dagsordenavdeling om et av verktøyene som ble presentert på Skup-konferansen.

De to er svært godt bevandret i digitale verktøy for research, og viste oss hvor enkelt det kan være å finne informasjon som i utgangspunktet er forsøkt holdt skjult. 

-       Det skal så lite til for at noe glipper, sier Kofoed, som viste eksempler på hvordan de finner hemmelige adresser ved enkle Google-søk som settes sammen.

Her er noen av de beste tipsene, verktøyene og metodene fra Skup, samt en innholdsrik tips-liste fra norske og internasjonale gravemiljøer:

Forensically

Brukes til å sjekke om bilder og dokumenter er blitt tuklet med og endret på.

ReadNotify 

Pixel som tracker om e-postene du sender faktisk blir mottatt og lest.

Kjekt å ha for eksempel dersom saker havner i PFU, for å dokumentere at mottaker faktisk har mottatt e-posten. 

Nettleserutvidelser i Chrome

Små programmer som gir kjappere tilgang til ulike verktøy. Ståle anbefaler spesielt Fast Advanced Google Search og Hunter.

-       Her har du en liten superhjelper for å gjøre avanserte søk på Google, sier IJs Ståle de Lange Kofoed, som også forklarte og viste hvordan Hunter lar deg finne personers e-postaddresser på nettet.  

Visste du at du også kan designe din egen super-Google ved å bruke «Programmerbar søkemotor»?

img_0546-2
Ola Haram (VG) og Ståle de Lange Kofoed (IJ) deler digitale triks og gravetips. Foto: Siri Skaalmo/IJ

oTranscribe

Lar deg laste inn både lyd og video og få transkribert de. Praktisk verktøy for å komme effektivt gjennom intervjuer.

-       Jeg bruker de hele tiden og sparer masse tid, sier Ola Haram i VGs dagsordenavdeling på Skup-avslutningen.

Et annet tips som sparer deg for mye tid er Cometdocs som lar deg reversere en PDF til originalfilen, for eksempel excel.

Waybackmachine med nedlasting

Den kjente og kjære oversikten over historiske nettsider lar deg også laste ned sider du leter etter. Tast en stjerne + enter etter søket ditt, for å laste ned alle sider fra det søkte nettstedet. Finnes også som Chrome-plugin.

VisualPing

En tjeneste som lar deg tracke endringer på en nettside. Slik kan du følge med på sider uten å måtte gå inn for å sjekke manuelt.

God graving! 


Se også:


Siste nytt fra IJ