– Landets mest effektive måte å skolere journalister på

Flere av landets mest fremtredende journalister fant sitt kart og kompass på START-kurset. 

START, Institutt for journalistikks grunnkurs i journalistikk fyller 30 år. Til høsten går kull nummer seksti ut med ny kunnskap om presseetikk, juss, kildekritikk, research, intervjuteknikk og historiefortelling.

På Pressens Hus samlet gamle studenter, forelesere og journalister seg for å feire og diskutere veien videre for kurset.

Blant disse var samfunndebattant Anki Gerhardsen (kull 13), gravejournalist i Aftenposten, Vegard Venli (kull 29) og TV2s fotosjef Marte Christensen (kull 49).

– START er landets mest effektive måte å skolere journalister på, slår Gerhardsen fast og mimrer tilbake til den gang kurset ble avholdt på Gamle Major i Fredrikstad:

– Jeg husker jeg allerede hadde jobbet en stund, men kurset ga meg en serie aha-opplevelser. Det var en bra form for kunnskapsinnhenting, og en måte å sette egne tabber i system og kontekst.

For fremtidens kurs etterlyser Gerhardsen flere journalistiske verktøy til å øke forståelse av maktstrukturer:

– Vi vet at vi skal fotfølge de rike og ha et kritisk blikk på Stortinget. Men maktstrukturer blant minoriteter forstår vi ikke. For det er ikke alltid flertallet som bestemmer. Minoriteten vinner, og majoriteten mener det koster for mye å protestere. 

Halvstuderte røvere #

START-kursene ble opprettet i 1993 for å gi opplæring til redaksjonelt ansatte som ikke hadde noen journalistutdanning. Dem var det mange av. De fleste journalistene kom fra andre steder enn fra høyskolene som den gangen tilbød studier i journalistikk:

– Mange av oss var halvstuderte røvere. Vi tok en opptelling på et tidspunkt, og redaksjonens høyeste utdannelse var fra folkehøyskolen på Skjeberg, sier kursleder Trygve Aas Olsen.

Siden har mediekriser kommet og gått, teknologi utviklet seg i et rykende tempo, og det offentlige ordskiftet tatt stadig nye vendinger.

– Uansett hva fremtiden bringer for bransjen, vil journalistikken være et fritt yrke som tiltrekker seg talenter med all slags bakgrunn og utdanning. Derfor vil det også i fremtiden være behov for START-kurs, sier Aas Olsen.

- Grunnfjellet i min journalistikk ble lagt  #

Gravejournalist i Aftenposten og «innsynsguru» Vegard Venli, gir START-kurset mye av æren for hans journalistkarriere. En karriere som har blitt utmerket med den store journalistprisen i 2016 og 2022, samt SKUP-prisen i 2022.

– Grunnfjellet i min journalistikk ble lagt i et møterom i en kjeller i Fredrikstad. Der ble vi drilla på sentral presseetikk og innsynsjuss. Særlig dette med at vi alltid må kreve en begrunnelse på et svar. Får du et nei, må du kreve en hjemmel, sier han.

Venli har i etterkant fått mye oppmerksomhet for sine avsløringer knyttet til offentlig pengebruk.

For fremtiden etterlyser han et enda sterkere fokus på dette, og foreslår at halvparten av studiepoengene fra kurset bør dedikeres til forvaltningsrett, juridisk metode og ex phil for journalistikk:

– For å forstå og rapportere fra virkeligheten må man ha mer metodekunnskap enn journalistikken kan tilby. Dette er fag som trener en i å skille sant fra usant, utdyper han.

– Et spa for hodet #

Marte Christensen, fotosjef i TV 2.

TV 2s fotosjef Marte Christensen ble uteksaminert fra START-kull nummer 49:

– Jeg husker vi kalte det for «Spa 49». For det å komme til Fredrikstad føltes ut som et spa for hodet. Det ga meg tid til refleksjon etter å ha jobbet som fotograf i 15 år.

Hun trekker frem diskusjonene rundt presseetikk som særlig viktig for hvor langt man som journalist kan tillate seg å gå, før man skal stoppe.

– Å få på plass et rammeverk for dette, er helt vesentlig når du skal jobbe med å avdekke kritikkverdige forhold, sier hun.

Christensen legger også vekt på hvordan kurset bidro til å øke bevisstheten rundt bildenes sentrale plass i journalistikken. Om hvordan bilder kan avsløre og berøre, ikke bare illustrere.

Hun er klar på hva fremtidens fotojournalister bør bli bedre på:

– I dagens medielandskap er mange nødt til å ta stilling til KI-genererte bilder. Mitt innspill til fremtidens START-kurs er å ta tak i behovet for å vite hvordan man faktasjekker bilder, oppfordrer hun. 

Meld deg på vårt neste START-kurs her:

Les mer om START her! 

Våre neste kurs #