Meny

IJ PODKAST

 

SESONG 1 AV SLIK JOBBER JEG

Dette er sesong 1 av podkastserien "Slik jobber jeg". Podkastserien er ledet av frilansjournalist Øysten Lie.

Øystein Lie (f. 1970) er en frilansreporter, forfatter og fotograf som holder til på Frosta i Trøndelag. Lie har de siste årene levert reportasjer til flere aviser og magasinet, hovedsakelig DN Lørdag og D2. 

I denne episoden forteller kommunikasjonsrådgiver, forfatter og foredragsholder Svein Tore Bergestuen om intervjuteknikk, om hvordan en med enkle grep kan få tilgang til mest mulig og best mulig pålitelig informasjon. 

– Mitt håp er at journalister gjør det samme som politiet; at de forstår at det finnes forskningsbasert kunnskap om hvordan kommunikasjon mellom mennesker fungerer. Det finnes forskningsbasert kunnskap om hvilke spørsmål som virker, og at de (journalistene) tar til seg den kunnskapen aktivt - og tar det viktigste verktøyet de har - altså intervjuet - på mer alvor og begynner med opplæring i redaksjonene, forteller Svein Tore Bergestuen. 

I denne episoden forteller journalist og forfatter Kari Hesthamar om hvordan hun lager god radio. 

– Jeg går ofte for flyt, at jeg lar vedkommende snakke ut, forteller Kari Hesthamar. 

I denne episoden forteller VGs nyhetsjournalist Mona Grivi Norman om hvordan hun lager avslørende dokumentarer.  

– Det å drive kildearbeid høres jo litt mer myteomspunnet ut enn det det egentlig er. Det handler jo bare om å snakke med de folkene som sitter på fakta, de som kan hjelpe deg videre og de som kjenner feltet aller best. Og det å snakke grundig og lenge med folk, og kanskje aller viktigst: lytte til hva de faktisk blir sagt og stille de gode oppfølgingsspørsmålene, forteller Mona Grivi Norman. 

I denne episoden gir den prisbelønnede journalisten Trude Lorentzen tips om hvordan en kan lage best mulig featurejournalistikk. 

– De beste tekstene foregår på flere nivåer samtidig. Både i tematikk og i språk. Det handler veldig gjerne om noe veldig nært og stramt inn-zoomet, der språket kan være veldig rett på og veldig enkelt. Og så er det en høyere himmel, noe stort og eksistensielt, forteller Trude Lorentzen. 

I denne episoden forteller videojournalist og fotograf Sveinung Uddu Ystad hvordan han lager video ved hjelp av det som er for hånden - mobilen.

– Skal du ha en live-sending, så er det aller viktigste å ha bra lyd. Jeg pleier å si at du nesten kan snu bildet oppned, men hvis lyden er dårlig så forsvinner de som skal se på. Du må tenke på at lyden må sitte, forteller Sveinung Uddu Ystad. 

>> Sjekk ut sesong 2 av Slik jobber jeg

>> Nå er ALLE EPISODENE TILGJENGELIGe PÅ ACASTSPOTIFY OG APPLE PODCASTS