Har du oppdatert deg i det siste?

Aldri før har dét å være en god journalist, redaksjonell leder eller medieansatt vært så avhengig av kontinuerlig læring og oppdatering. 

Tekst: Siri Skaalmo
Publisert: 11. juni 2024

I Norge er vi heldige som har flere muligheter til bransjenært påfyll, og vi på IJ står opp om morran for å sikre norske medier et solid, faglig tilbud! 

Vi har laget en rekke nye kurs - etter innspill fra dere i bransjen og ut fra utviklingen i teknologibruk og samfunnet forøvrig. Våre kurs er alltid praktiske og journalistikk-nære, slik at du ikke kaster bort tid på ting du ikke får bruk for i hverdagen.

Digitale verktøy og kunstig intelligens krever ny kompetanse og ferdigheter som tar tid å utvikle. Vi må alle lære oss å snakke med AI for å utnytte teknologien på best mulig måte. Samtidig må vi trene grundig på å skille mellom nyttige verktøy og potensielle trusler mot journalistikken. Og å skille falskt fra ekte!

IJ har dyktige eksperter som bistår norske medier i dette arbeidet. Henrik, Ståle og Agnes hos oss har hatt en travel periode etter at AI inntok norske redaksjoner. De siste månedene har de vært mye ute hos dere med AI-kurs, samtidig som de har trent selv hos noen av de beste i verden. Vi tror vi kan være så freidige å si at AI-trekløveret på IJ er nå blant de fremste i landet i skjæringspunktet kunstig intelligens og journalistikk. Som Agnes Walton på IJ sier om prompting:

- Hvis jeg kan lære meg dette, kan du!

Mange av dere har vært på AI-kurs (bra jobba!), og det er ingen tvil om at jo flere som forstår kunstig intelligens-bølgen, jo bedre er redaksjonene rustet for fremtiden. Vi tror det er viktig for journalistikkens fremtid. Det er nå vi har sjansen til å lære oss dette nye, kraftfulle verktøyet og selv definere hvordan vi bruker det!

Samtidig blir menneskemøtene og det genuine stadig viktigere. Kildearbeid, intervjuteknikk og formidling i ulike formater på nye plattformer er viktige fagfelt å satse på.

Nå er flere av høstens IJ-kurs åpnet for påmelding. Her finner du historiefortelling, fotojournalistikk, klima, AI, medierett, etikk, lederkurs, studieturer, et helt nytt pitche-kurs og verktøykurs for effektiv video- og lydredigering med AI i Adobe Premier Pro. For å nevne noe.

Og husk at vi også kan komme ut til din redaksjon med skreddersydde kurs og bistå med kompetansearbeid. Vi oppfordrer alle til å legge en plan for høstens kompetansearbeid nå. Er du leder eller klubbleder, ta gjerne kontakt - vi er her for dere!

Husk - du har krav på kompetanseheving og du kan begynne her: Gå til kursoversikt

God sommer!

Siri Skaalmo
IJ-leder