IJ lanserer podkast: Slik jobber jeg

Institutt for Journalistikk (IJ) og frilanser Øystein Lie lanserer podkasten «Slik jobber jeg», der dyktige journalister deler sine metoder, tips og råd.

Publisert: 31. august 2021

- Dette er en naturlig del av IJs utvikling, at vi er mer tilstede der folk er, fysisk og digitalt, sier IJ-leder Siri Skaalmo.

Den første serien på IJs podkastkanal heter "Slik jobber jeg". I denne podkastserien tar frilansjournalist og fotograf Øystein Lie deg med inn i livene til landets beste journalister, hvor de forteller om sitt engasjement og arbeid. Samtalene i podkasten gir et innblikk i hva som driver de forskjellige journalistene, og der de deler sine tanker bak hvordan de jobber.

- Jeg liker dette mediet, podkasten. Det kan hende jeg er blitt litt lat, og foretrekker å lytte isteden for å lese. I så fall er jeg ikke den eneste. For lettvint er det; å gå rundt/jogge/gjøre ryddejobb og samtidig bli litt klokere og underholdt, sier Lie og tilføyer:

- Men mest tror jeg mange liker podkast, fordi den dyrker samtalen, en samtale som gjerne kan gå hit og dit, men like ofte i dybden. At det er når mennesker møtes, at det utveksles ideer og erfaringer. Det er dette leirbålet jeg vil skape i denne podkasten om journalistikk - en
enkel og lavterskel lyttepost der en går i dybden hva journalistikk egentlig går ut på, sier Lie.

IJ tester nye plattformer #

- IJ skal være et sted der man kan hente kunnskap og inspirasjon til å lære mer. Ikke bare på kurs, men også ved at vi tilrettelegger for at flinke folk deler med hverandre. Derfor likte vi godt ideen om podkasten til Øystein der dyktige journalister forteller hvordan de jobber, sier leder ved Institutt for Journalistikk (IJ), Siri Skaalmo og tilføyer:

- IJ har de siste årene testet nye plattformer og kanaler for kompetanse, og lite gleder oss mer enn om lynkurs på YouTube, nettkurs eller en podkast som denne kan være med på å heve kvaliteten på norsk journalistikk, sier Skaalmo.

Første sesong #

Det er så langt laget fem podkast-episoder, før koronaen satte en foreløpig stopper for reisevirksomheten. I podkastene møter vi Kari Hesthamar (gir tips om hvordan lage en god radiodokumentar), tidligere journalist og nå rådgiver Svein Tore Bergestuen (snakker om intervjuet), VGs Mona Grivi Norman (om gravejournalistikk), NRKs Trude Lorentzen (featurejournalistikk) og Trønder-Avisas Sveinung Uddu Ystad (video-fortelling).

– Jeg går ofte for flyt, at jeg lar vedkommende snakke ut, forteller Hesthamar i podkasten.

Hesthamar har ledet radiodokumentaravdelingen i NRK, i tillegg til å selv å ha laget flere prisbelønte radiodokumentarer. I dag jobber hun frilans i Svarttrost Produksjoner, som lager radiohistorier.

Svein Tore Bergestuen håper at journalistene gjør det samme som politiet - at de forstår at det finnes forskningsbasert kunnskap om hvordan kommunikasjon mellom mennesker fungerer.

- Det finnes forskningsbasert kunnskap om hvilke spørsmål som virker, og at de (journalistene) tar til seg den kunnskapen aktivt - og tar det viktigste verktøyet de har - altså intervjuet - på mer alvor og begynner med opplæring i redaksjonene, forteller Bergestuen.

– Det å drive kildearbeid høres jo litt mer myteomspunnet ut enn det det egentlig er. Det handler jo bare om å snakke med de folkene som sitter på fakta, de som kan hjelpe deg videre og de som kjenner feltet aller best. Og det å snakke grundig og lenge med folk, og kanskje aller viktigst: lytte til hva de faktisk blir sagt og stille de gode oppfølgingsspørsmålene, forteller Mona Grivi Norman, som de siste seks årene har jobbet som gravejournalist i VG, og bidratt til flere store graveprosjekter som Tvangsprotokollene, Våpen-avsløringen og Tolga-saken.

Sterke stemmer #

Trude Lorentzen har markert seg som en sterk og original stemme i norsk featurejournalistikk gjennom en årrekke, blant annet i Dagbladet Magasinet. Nå jobber hun i NRK.

– De beste tekstene foregår på flere nivåer samtidig. Både i tematikk og i språk. Det handler veldig gjerne om noe veldig nært og stramt inn-zoomet, der språket kan være veldig rett på og veldig enkelt. Og så er det en høyere himmel, noe stort og eksistensielt, forteller Lorentzen i podkastserien.

Sveinung Uddu Ystad har jobbet som foto- og videojournalist i Dagbladet i en årrekke, i tillegg til også å ha hatt ansvar for bilde- og videojournalistikken i avisen. Uddu Ystad har drevet med opplæring i mobilvideo for journalister og organisasjoner. Etter å ha jobbet frilans i en del år, er han i dag frontsjef i Trønder-Avisa.

– Skal du ha en live-sending, så er det aller viktigste å ha bra lyd. Jeg pleier å si at du nesten kan snu bildet opp-ned, men hvis lyden er dårlig så forsvinner de som skal se på, forteller Uddu Ystad.

Lytt til "Slik jobber jeg"

Du finner også podkasten hos:

Siri Skaalmo

Leder på Institutt for Journalistikk

Kom med ideene! - Man kan komme til oss for å dele av sine metoder og erfaringer, enten det er i podkast-kanalen eller live på en scene på Pressens hus. Vi er åpne for flere gode ideer. IJ har forøvrig også podkastkurs, hvis noen skulle la seg inspirere til å formidle med lyd! , sier Siri Skaalmo.

Våre neste kurs #

Se alle kurs