- Jeg skulle gjerne hatt et start-kurs før jeg ble satt til å ringe Kjell Inge Røkke

Mediehusene er fulle av både nye roller og oppgaver, derfor vil ny IJ-leder Siri Skaalmo ha flere på START-kurs.

Publisert: 16. desember 2020

START er et tilbud til fra Institutt for Journalistikk (IJ) til redaksjonelle medarbeidere uten journalistutdanning.

Hvorfor bør man gå på START-kurs?

Jeg begynte selv som journalist uten journalistutdanning, og selv om jeg visste godt hvorfor journalistikken utøves og forsto de etiske og juridiske rammene man jobber innenfor, så tar det mange år som utøvende i journalistfaget før man har disse tingene under huden. I DN, der jeg jobbet, var 4.14 kaffemaskin-tema, men slik er det nok ikke over alt, sier Siri Skaalmo som tiltrådte som IJ-leder i august 2020.

Gikk du på START-kurs?

Nei, men jeg skulle ønske jeg hadde gjort det. En av de første telefonene jeg ble satt til å ta som fersk journalist var til Kjell Inge Røkke, og det er klart det hadde vært greit med litt mer bevist forhold til intervjumetode før han svarte i andre enden, humrer hun.

IJ har arrangert START siden 1993 på oppdrag fra presseorganisasjonene. Retten til startopplæring er avtalt i Journalistavtalen mellom Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening. Kurset er både teoretisk og praktisk.

Hvorfor er START fortsatt viktig?

Både mediene og verden rundt oss er i endring. Nå kan hvem som helst publisere, alt går raskere og i mediehusene er det stadig nye folk og roller som jobber med journalistikk, men ikke nødvendigvis har journalistutdanning: Alt fra programmerere, designere, sosiale-medier-ansatte, videoprodusenter og konverterings-spesialister. Og ikke minst nye og erfarne journalister med annen bakgrunn enn journalistikk som må jobbe i høyt tempo og flere formater og publiseringskanaler. Ved at flere av de som jobber redaksjonelt blir tryggere på etikk, metode og også nye, digitale verktøy, tror jeg journalistikken står sterkere over tid, sier Skaalmo.

IJ og Trygve Aas Olsen, som er faglig ansvarlig for Start-kursene, har i år gjort om kursene til å bli enda mer tilgjengelige med deler av undervisningen digitalt.

Hva lærer man på disse kursene?

De som går på Start-kurset lærer om etikk, research, intervjumetode, skriving, videofotografering og annet de trenger for å bli gode journalister. De får øve, prøve og feile underveis i kurset, og har mye moro mens de holder på, sier Aas Olsen.

START 54 har sin første samling 12. - 15. april 2021

Les mer om START-kurs og påmelding her: https://www.ij.no/start-kurs


Kontakt:

Markedskoordinator Lana Dzabic, e-post: lana.dzabic(at)ij.no , mobil 473 03 006

Kursleder Trygve Aas Olsen, e-post trygve.aas.olsen(at)ij.no, mobil 908 41 631

Neste Start-kurs hos Institutt for journalistikk: #