- Med inntoget av kunstig intelligens blir lyd og podkaster enda viktigere


Halvparten av oss hører på podkast. Likevel har mange podder lave lyttertall. Med inntoget av kunstig intelligens blir lyd enda viktigere. 

Publisert: 02. april 2024


Det satses voldsomt på podkast i Norge. Medier, produksjonsmiljøer, bedrifter, influencere og eksperter produserer i høyt tempo. Nye podder lanseres og mange kniver om de samme lytterne.

Når digitaliseringen og kunstig intelligens endrer måten vi konsumerer medieinnhold på, står podkast frem som et medium med stort potensial. Fordi lytteren blir med deg! Institutt for medie- og reklamestatistikk (IRM) forventer en vekst på hele 17 prosent innen podkastannonsering i 2024.

Tidligere i år skrev NRK om et høyt antall podkaster, mange av dem med lav lytting. Nåløyet for å lykkes er trangt og vi vet at mange strever med å få dreisen på et format som for de aller fleste er nytt. Konkurransen har aldri vært høyere.Et av svarene på utfordringen med å lykkes med podkast er å dele mer av erfaringene vi gjør i bransjen. Bak ideen om en ny fagarena står produksjonsselskapet Fenomen og Institutt for journalistikk (IJ). Podivalen er en solid faglig konferanse og en møteplass med festivalstemning på Pressens hus i Oslo. Det finnes utallige gode mediekonferanser, så hvorfor en om podkast akkurat nå?

Det er få konferanser som rendyrker podkast, samtidig som behovet for læring, deling og nettverk er stort. Vi tror lyd blir enda viktigere med inntoget av KI. Vi må rett og slett snakke mer om pod. 

Bli med på Podivalen? Les mer om årets nye podkast-konferanse her! 


Podkast åpner for en dypere kontakt med publikum enn et flyktig internett med stadig mer KI-generert innhold. Det er et format som lar innholdsskapere gå i dybden, og det gir medier og bedrifter flere ben å stå på. Og en unik mulighet til å bygge relasjoner og lojalitet.

Og de som har lyktes - de deler gjerne. Podivalen har fått engasjerte «JA!» fra anerkjente NPR i USA som står bak verdensledende podkastsuksesser. Og fortellertalentet Love Lyssarides, samt en hel gjeng som har peiling på penger og strategi. Flere av Norges mest populære og erfarne podkastere som Harald Eia, Sigrid Bonde Tusvik, Trude Lorentzen med Mysteriet Adam og nysatsningen «Desken Brenner» kommer også for å dele sine erfaringer.

Den solide lineupen på Podivalen sier noe om viljen til å bidra, og viser at vi har et engasjert, interessant og fremoverlent podkastmiljø i Norge.

I store mediehus som Schibsted og NRK er lyd et strategisk område med høy prioritet, men også bedrifter, mindre miljøer og produksjonsselskaper investerer tungt i podkast. Med dugnadsånd ønsker vi derfor å bidra med en møteplass der alle som jobber med podkast kan lære av de beste og bli enda dyktigere.

Initiativet er ikke bare et ønske fra bransjen, men nødvendig for å anerkjenne og utvikle flere solide og økonomisk bærekraftige produksjoner. Målet er at dugnaden skal bli et varig gode for bransjen!

Meld deg på Podivalen her! 

Se flere kurs innen lyd og bilde #

Se flere kurs