Meny

Konstruktiv journalistikk: Finn løsningene, ikke bare problemene

Kursleder(e): Trygve Aas Olsen, Vigdis Holmaas m.fl.

Journalister skal avdekke kritikkverdige forhold. Men de kan også finne løsninger på problemene. På dette digitalkurset lærer du det.

media-interview-with-businessman-pymtk42-2

Da koronaviruset hindret nordmenn i å dra på hytta i påskeferien, formidlet mediene kritikk av dette. Men ikke bare det: Vi fikk også se familier som dro på telttur med barna i stedet.

Mange nordmenn ble permitterte eller mistet jobben da Norge stengte ned. Men noen kom seg ut av ledigheten ved å ta seg deltidsjobb i landbruket – som manglet arbeidskraft.

Slik journalistikk, som i tillegg til å fortelle om problemer også viser hvordan de kan løses, kaller vi konstruktiv. Den gir et sannere bilde av verden, enn den som bare er kritisk.

Det er viktig å fortelle om mobbing i skolen, men det er like viktig å fortelle om skoler der de har redusert problemet. Hva gjorde de der? Hva kan andre skoler lære av dette?

Det er også viktig å fortelle om sult og nød i fattige land, men faktum er at disse problemene rammer stadig færre. Hva skjedde? Hvilken politikk virket? Er det håp for verden?

Nå kan du lære – av blant andre Vigdis Holmaas, som har skrevet boka Konstruktiv journalistikk – å bli mer konstruktiv. Du får se gode eksempler, og øve deg på å finne løsninger selv.

Konstruktiv journalistikk brer om seg i mange land. Medier innser at publikum ikke kjenner seg igjen i bildet de tegner av verden, og at mange ikke orker ta inn flere dårlige nyheter.

Den konstruktive journalistikken peker på mulige løsninger på problemene, i tillegg til å avdekke selve problemene. Den er fortsatt kritisk, viser et riktigere bilde av verden. 

 

DU LÆRER:

Å finne kilder som kan fortelle om løsningene på problemer  du rapporterer om.
Å stille spørsmål som tvinger deg selv og intervjuobjektene til å tenke konstruktivt. 


PASSER FOR:

Alle journalister

KRAV TIL UTSTYR OG PROGRAMMER:

Du må ha PC og tilgang til internett.

KURSAVGIFT:

Hvis du er medlem av eller kvalifisert til medlemskap i en norsk presseorganisasjon:
Kr 4 400, -
For andre deltakere: 
Kr 5 400, - 

PRAKTISK INFO:

Kurset er nettbasert og foregår via Zoom.


Forelesere: 

vigdis-holmaas-bilde-1-av-marit-hommedal

Vigdis Holmaas er journalist i NRK og forfatter av boka Konstruktiv journalistikk. Foto: Marit Hommedal.


KURSLEDER:

Trygve Aas Olsen02-1

Trygve Aas Olsen er fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk. Han har lang journalistisk erfaring fra Dagbladet, Journalisten og Dagens Næringsliv.

 


Nettbasert 28. til 29. januar kr. 4400*,-

Søk om plass: Konstruktiv journalistikk: Finn løsningene, ikke bare problemene

 

Ved å sende bestillingen har jeg godtatt personvernerklæringen