- Det gjør oss til en bedre redaksjon

Hvordan styrke læringskulturen i en lokalavis? Raumnes-redaktørene Fred Gjestad og Elisabeth Johansen fant en metode.

Tekst: Siri Skaalmo
Publisert: 26. januar 2023

Raumnes-redaktørene Fred Gjestad og Elisabeth Johansen. 

- Vi ønsket å løfte redaksjonen samlet. Både ved å bli bevisst på hva vi har av kunnskap og hvordan vi kan løfte oss videre, sier ansvarlig redaktør Fred C. Gjestad i lokalavisa Raumnes.

Gjestad tok kontakt med Institutt for Journalistikk (IJ) for å få hjelp til arbeidet. Målet var at kompetanseutvikling og læring skulle bli en naturlig del av hverdagen i redaksjonen, og det var viktig med involvering fra alle redaksjonelle medarbeidere.

Ville ha konkrete resultater #

- Vi ville jobbe med dette på en måte som sikret at det kom noe konkret ut av ambisjonene. Da var det veldig fint å få hjelp fra IJ til et opplegg med struktur og rammer i en travel hverdag, sier Gjestad.

For det er ofte vanskelig å sette av tid til kompetansearbeid, og begreper som kompetansekartlegging har historisk sett hatt en litt negativ klang.

Nå er kontinuerlig læring et av de største konkurransefortrinnene man ha. Å satse på medarbeiderne gjør hele redaksjonen bedre rustet til å levere god journalistikk som når sine lesere og seere. Også er det en klar sammenheng mellom muligheten til å utvikle seg og trivsel og motivasjon på jobb, sier IJ-leder Siri Skaaalmo, som sammen med IJs samarbeidspartner Kristin Lied jobbet tett med Raumnes i prosjektet.

Les mer om kompetanseprogram og hvordan du kan komme i gang her. 

Fra en av arbeidsmøtene i Raumnes der redaksjonen definerte egne kompetansetiltak.

Samlinger, dybdeintervjuer og innholdsanalyse #

I løpet av høsten 2022 hadde Raumnes-redaksjonen med sine 10 redaksjonelt ansatte tre samlinger hvor redaksjonen i fellesskap definerte sentrale områder for utvikling av journalistikken og av avisen. IJ gjennomførte også dybdeintervjuer og en innholdsanalyse.

- Summen av innsikten gjorde at vi raskt la litt om på møtestruktur og samhandling for å gi mer faglige diskusjoner i hverdagen. I tillegg ble det lagt planer for både felles og individuell kompetanseheving, sier nyhetsredaktør Elisabeth Johnsen.

Hun trekker frem at arbeidet i prosjektet «Styrk Raumnes» ga anledning til å få opp en naturlig samtale om både utvikling av journalistikken og hva som motiverer i redaksjonen.

Må vise at man virkelig mener det #

- Prosessen hadde dermed verdi i seg selv fordi den ga oss en anledning til å snakke oss gjennom hvordan vi jobber med fag og journalistikk i hverdagen og hva vi mener vil styrke oss og avisen når det gjelder kompetanseutvikling, sier Johnsen.

De to redaktørene har nå tatt kompetanseplanlegging inn som en del av medarbeidersamtalene med egne skjema for individuelle kompetanseplaner, samt som en del av redaksjonell planlegging. Begge er opptatt av å gi rom for at de ansatte skal få utvikle seg og da må man både sette av tid og vise at man virkelig mener det.

Alle har rett til en kompetanseplan #

Retten til individuelle kompetanseplaner er nylig vedtatt og nedfelt i Journalistavtalen, og et felles løfte mellom MBL og Norsk Journalistlag.

- Det er veldig bra, men for oss handlet det om et ønske om å satse på de ansatte. Å jobbe ordentlig med kompetanse gjør oss rett og slett til en bedre redaksjon, sier Gjestad.

Vil du høre mer om kompetansearbeid? Ta kontakt på post@ij.no


Vi vil gjerne hjelpe dere!

Gjør som Sunnmørsposten, Raumnes eller NRK og få bistand fra våre flinke folk!

IJ-kurs gir deg kompetanseløftet du trenger: #

Se alle kurs

Les mer om kompetanseplaner: #

Se flere saker